Hem » Galleri » Pia Ulfendahl, keramik

Pia Ulfendahl, keramik

En skål av kronblad

8 maj - 6 juni 2010

”Jag fastnar lätt för små detaljer i min vardag. I den här utställningen vill jag lägga fokus på dem” säger keramikern och Kaleidomedlemmen Pia Ulfendahl. Hon har länge fascinerats av saker från naturen som hon avbildat och förstorat. Hon har tagit en närmare titt på både fåglar och skalbaggar, frön och pollenkorn. Den här gången är det pistiller, kronblad, knoppar och blommor som hon koncentrerat sig på. Utställningens titel kom till henne vid ett oväntat tillfälle:

”Det var på en fest. Jag blev trött och plötsligt dök frasen upp i mitt huvud – tänk att få sova i en skål av kronblad, tryggt omsluten av något så vackert!”

Pia Ulfendahl vill gärna lägga en större symbolik i blomtemat och objekten som hon visar:

Alla kan blomma, det finns alltid någonting vackert i alla. Och alla är vi knoppar i början, innan vi slår ut i vår fulla blom.

I en del objekt har Pia Ulfendahl använt sig av sin mormors broderier.

”Min mormor, född på 1800-talet, var brodös och sömmerska och jag har kvar en del av det hon gjorde, bl a en halvfärdig duk. Duken kommer aldrig att bli färdig och jag ville föreviga den i ett material som är beständigt på ett annat sätt än textilen. Nu har jag kavlat in den i leran och reliefmönstret pryder bl a en vas.”

Hela utställningen är gjord i porslinslera, ett för Pia ganska nytt material.

”Jag gjorde först prototyper i stengods, vilket är det material jag vanligtvis arbetar med. Men det blir en helt annan skirhet, vithet och mjukhet med porslinsleran. Porslinsleran är också ett material som kräver omsorg på ett helt annat sätt än stengodsleran. Porslin är mer tidskrävande, men det känns bra när jag tar mig tid med den – som en sorts meditation” säger Pia Ulfendahl.

”Porslinet har ett eget liv och rör sig gärna under bränningen. Jag gillar organiska och harmoniska former, och det mjuka porslinet är som gjort för det formspråket.”

Pia Ulfendahl, som bor och arbetar i Uppsala-Näs utanför Uppsala, har fått sin keramiska utbildning genom många års kvällskurser, ett antal kurser på Capellagården och keramikskolan i Lidköping, samt workshops i Finland och Japan. Hon har egen keramikverkstad sedan 1994 och 2006 erhöll hon Uppsala kommuns kulturstipendium.

År 2000 var hon med och startade Kaleido. Hon är också medlem i KIF och Konsthantverkscentrum.
Se även www.ulfendahl.se