Hem » Galleri » Matilda Bengtsson, skulpturer av metalltråd

Matilda Bengtsson, skulpturer av metalltråd

En mil svartglödgat järn

22 oktober - 13 november 2016

Vernissage Lördag 22 okt. kl 10-16. Matilda Bengtsson finns på plats i galleriet hela dagen. Onsdag 26 okt kl 19–21 är hon på Kaleido och visar hur hon gör sina trådskulpturer.

Det första trädet gjorde Matilda Bengtsson 2009. Hon hade sett hur man gjorde gjorde pyttesmå träd av tvinnad tunn järntråd till landskap för modelljärnvägar och hon blev genast inspirerad att prova själv. Sedan dess har det blivit åtskilliga träd och så småningom även många olika djur och insekter av metalltråd.

”Konst och hantverk är något jag alltid har hållit på med. När jag var liten var det rita, måla, klippa och klistra som gällde. I tonåren ägnade jag mig åt bland annat sömnad, silversmide och framför allt keramik. Jag kände flera konsthantverkare och tog privatkurser hos dem” berättar Matilda Bengtsson.
Ändå blev det koreografi och dansundervisning som hon kom att arbeta med under sina första år i yrkeslivet.
”Det är i dansen som jag känner att jag har min viktigaste estetiska grund, med former och rörelser.”

När hon ska skulptera ett träd tittar hon först på jättemånga bilder för att fånga det som är typiskt för den arten hon vill avbilda. Ek är en favoritsort som hon ofta återkommer till. Ett speciellt träd som fångat hennes intresse inför den här utställningen är den lite spretiga eken som står mellan vägbanorna på E4:an strax norr om Uppsala.
”Ekens karga uppenbarelse fascinerar mig varje gång jag åker förbi.”

När hon ska skulptera djur så går hon ungefär likadant tillväga: hon tittar först på mängder av bilder. Sedan drar hon ut en massa metalltråd, knycklar till den och formar stommen till skulpturen. Till sist lindar hon varv efter varv med tråd, kors och tvärs över hela ytan. Allt görs för hand, utan maskiner och med bara en tång som verktyg.

Främst använder hon svartglödgad järntråd i olika dimensioner, men även mässing- och koppartråd. Till ett träd som är ca 30 cm högt behövs ungefär 200 meter tråd.
Till den här utställningen har det gått åt över en mil metalltråd.

Matilda Bengtsson är född 1985, uppväxt i Linköping, bosatt i Stockholm och medlem i Kaleido sedan 2013. Detta är hennes första separatutställning i Kaleidos galleri.
Se även www.matildabengtsson.se