Hem » Galleri » Ebba Stålhandske, textil

Ebba Stålhandske, textil

Eldfängt

28 oktober – 19 november 2017

Vernissage Lördag 28 oktober kl 11-16. Ebba Stålhandske finns på plats i galleriet hela dagen.

”Såg det verkligen ut så? Mina foton från maj 2016 tycktes mig overkliga. Ett apokalyptiskt landskap där en del kolsvarta stolpar radade upp sig i fonden och andra låg huller om buller på marken intill. Någon enstaka orange lav på den nakna berghällen. Jag minns tystnaden; inte ett ljud, allt tycktes dött. En ny resa började, för skogen och för mig” skriver Ebba Stålhandske om hur arbetet med denna utställning började.
Hon hade bläddrat bland sina bilder i mobilen i jakt på något ämne att bearbeta, och varje gång bilderna från brandområdet dök upp hisnade hon vid minnet av upplevelsen.
”Synen som drabbade mig där i den nedbrunna skogen var overklig, fasansfull och, obegripligt nog, vacker.”

Det var en het dag i Västmanland den sista juli 2014 då en gnista från en skogsmaskin tände en brasa i den torra marken. Elden spreds snabbt och efter fyra dagars intensivt släckningsarbete var 13 000 hektar skog med en omkrets av 65 km ödelagd. Röken hade legat tät, eldklot hade flugit med vindens hastighet över sjöar då förödelsen spred sig. Människor hade evakuerats från sina hem.
Skogen är sårbar under vår (p)åverkan men har också förmåga till egenvård och självläkning. Livet börjar på nytt, gång på gång.
Livsbetingelserna för växter och djur förändras och ’nya’ arter etablerar sig. Svedjenävans frön gror först då temperaturen uppnår 50°C och därför blommar den bara året efter en brand. I år, tre år efteråt, var det grönare, med björksly och flera sorters blommor. Och så kommer det att fortsätta.
Allt det här hade hon i tankarna när hon började arbeta med sin utställning.

”Jag har tidigare sysslat mycket med hur skogen och naturen förändras och förstörs av människan, och hur den kan reparera sig och läka. Nu ville jag göra en serie eller berättelse, och stommen i utställningen utgörs av en rad bilder med den berättelsen” säger Ebba Stålhandske.

Hon använder sig av många olika textila tekniker och material, färgar in tyg och gör broderier och applikationer, utforskar textilens möjligheter och får nya former att uppstå, även tredimensionellt.
”Det är spännande att få det hela att lyfta från det platta!”

Ebba Stålhandske bor i Uppsala-Näs strax utanför Uppsala och är medlem i Kaleido sedan 2006. Hon är verksam som modist (hattsömmerska) och textilkonstnär sedan 1995 då hon hade sin första separatutställning på Textilmuseet i Borås. Hennes verk är inköpta av bl a Uppsala kommun och hon har också gjort en utsmyckning för Palliativt centrum i Uppsala. Tidigare denna höst deltog hon i en utställning på Nordic House i Reykjavik.