Hem » Galleri » Slöjdkollektivet (Jonatan Malm, Lisa Malm, Karl Hallberg, Cajsa Branchetti Hallberg, Fritjof Runhall, Elina Holmgren, Jennie McMillen), trä, textil, järn mm

Slöjdkollektivet (Jonatan Malm, Lisa Malm, Karl Hallberg, Cajsa Branchetti Hallberg, Fritjof Runhall, Elina Holmgren, Jennie McMillen), trä, textil, järn mm

Efter haveriet

10 jan. - 1 feb. 2009

”Den västerländska så kallade civilisationen havererar. Smällen är öronbedövande. Sen blir det tyst. Ur ruinerna kryper sju personer fram med enkla redskap. Medan investerarna och direktörerna förmultnar bygger de en ny tillvaro med sina händer, som de alltid gjort.

Våra rötter går flera tusen år bakåt i tiden, men trädet växer fortfarande. Vi tror att grenarna kan bilda en bro över det svarta hålet och ta oss över till en hållbar framtid. Med våra slöjdade bruksföremål vill vi visa vår syn på en komplicerad samtid” skriver Slöjdkollektivet om sin utställning.

Slöjdkollektivet är en grupp slöjdare som vill visa att det finns ett tydligt ställningstagande i att vara slöjdare.

I sin utställning ”Efter haveriet”, som också visades på Kulturhuset i Stockholm under december 2008, bygger de upp en miljö där de försöker visa hur samtiden skulle se ut efter en kollaps då vi är tillbaka till hantverket och den moderna tekniken saknas.

”Nu för tiden brukar slöjden inte användas till så mycket annat än pynt och dekoration. Vi försöker visa slöjdens egentliga funktion och hur man med hjälp av sina slöjdkunskaper kan tillfredsställa de grundläggande behoven av skydd, värme, vila, transport, att odla och få i sig mat osv.” säger Jonatan Malm som är en av de sju medlemmarna i Slöjdkollektivet.
”Men man kan också tolka det så här: om man själv kan tillverka det man behöver kan man göra sig oberoende av kommersialismen och kanske därigenom slippa den stora smällen.”

Slöjdkollektivet har i denna utställning använt sig av både traditionella material och sådant som de hittat. Det är en blandning av urgamla metoder och material, och skrot från vårt moderna samhälle, allt från trafikljus och vägskyltar till skateboardhjul och gamla jeans. Hightech och lowtech om vartannat.

”Vi har utgått från en fiktiv situation där vi försöker klara oss på det som finns. När man kliver in i vår utställning ska det kännas som att man besöker vårt läger där vi bara är tillfälligt ute” berättar Jonatan Malm.

Lever de som de lär?
Jonatan Malm skrattar snällt åt den korkade frågan: ”Vi är sju stycken och lever alla lite olika. Självklart är det ingen av oss som bor i ett tält av grenar och plast. Men eftersom vi är slöjdare allihop gör vi förstås våra saker själva i högre grad än andra …”

De sju medlemmarna i Slöjdkollektivet är utbildade på bl a Konstfack, HDK, Stenebyskolan och Sätergläntan.

Se även www.slojdkollektivet.se