Hem » Galleri » Paul Grähs, glas

Paul Grähs, glas

Dualiteter

13 februari - 6 mars 2016

Vernissage Lördag 13 februari kl 10-16. Paul Grähs finns på plats i galleriet kl 10-14.

”Mjukt och följsamt men hårt och vassare än rakblad. Opakt och genomskinligt. Ljusätande. Vackert och otäckt. Jag utgår från glasets fysiska egenskaper. För mig är glas framförallt ett skulpturalt material” säger Paul Grähs.
Hans glasskulpturer är stora och organiska. En del är föreställande, andra abstrakta. Insekter och bläckfiskar är några av de former i naturen som han hämtar sin inspiration från.

Han har ända sedan barnsben varit intresserad av djur och natur. Redan före tre års ålder kunde han namnen, både de latinska och de svenska, på alla fiskarna och dinosaurierna som fanns i en bok han brukade titta i. Som tonåring tog han dykarcertifikat och funderade på att bli marinbiolog. Men hela tiden fanns också driften att jobba med händerna. Hans föräldrar är keramiker och det var alltid enkelt att gå ner i deras verkstad och göra saker när andan föll på.
”Jag har alltid varit road av hantverk och är händig med alla möjliga material – trä, metall, keramik …”

Nu har han med egna händer byggt en 100 kvm stor glashytta strax utanför Arboga, bara någon kilometer från där han bor.
”För mig är en egen glashytta viktig för att kunna experimentera. Visst kostar det, men det kostar också mycket att hyra in sig hos någon annan, och då har man inte ro att prova nya saker” säger han. ”Man har en vision och kämpar som en åsna för att komma dit. Man måste göra många liknande objekt för att jobba igenom en idé. Sedan kanske bara en grej blir bra. Eller ingen.”
Mest arbetar han med skulpturer. Han både blåser och sandgjuter, ibland i en kombinerad teknik som han själv har provat sig fram till.
”Nog inspireras jag mycket av naturen, även om jag aldrig avbildar något rakt av. Men jag inspireras också av allt annat omkring mig. Det kan till exempel vara något man sett på tv-nyheterna. Allt filtreras genom en och så kommer det ut något i slutändan.”
Dualiteter är något han dras till, att något kan var både och. Både skrämmande och vackert, läskigt och dekorativt. Som insekter, vilkas former och uppbyggnad han använt sig av i en serie skulpturer.

Emellanåt blåser han även bruksglas.
”Det kan vara skönt ibland att göra många likadana. Att ägna sig helt åt hantverket och inte behöva uppfinna nytt hela tiden.”

Paul Grähs tog sin masterexamen på Konstfack 2004. Han arbetar främst som konstnär men även med produktdesign och andra uppdrag.
Se mer på www.grahs.nu