Hem » Galleri » Elin Flognman, smyckekonst

Elin Flognman, smyckekonst

Du säger potatis. Jag säger potatis.

13 januari - 4 februari 2018

Vernissage Lördag 13 jan. kl 11-16. Elin Flognman finns på plats i galleriet hela dagen.

Det är något särskilt med vardagen, något som skyms av tingens mest uppenbara, första betydelser. Något att hålla sig i när det rasar omkring oss. Något att upptäcka på nytt, varje dag.
”Jag finner inspiration och motiv i de delar av livet som ofta hamnar i skuggan av fest och extravagans. Jag tittar närmare på det alldagliga för att finna andra, överraskande vinklar” säger Elin Flognman. ”Jag kan förlora mig i vardagens föremål – ett utforskande som kan vara lika länge som livet självt.”

Hennes verk handlar också om konsumtion. Som ett led i tankarna kring detta utgår hennes arbete från ett konceptuellt beslut om materialanvändning. I största möjliga mån undviker hon att köpa material för att istället få, skörda eller hitta. På så vis får hon tillgång till material som bär på en egen historia, något som i sin tur också påverkar hennes uttryck.

Bakom utställningens till synes triviala potäter ligger mycket känsla, hantverk och materialkunskap. Varje rotknöl skulpteras för hand i vax och ges ett kopparhölje genom elektrolys. Vaxet bränns ur, ytan bearbetas med olika verktyg och förgylls.

”Potatisen är på sätt och vis universell. Alla har en relation till potatis. Fysisk och lite klumpig följer den inga skönhetsnormer. Den är en outsider mitt i sin vanlighet” menar Elin Flognman.
”När jag ställde ut i Irland fick jag höra historier om om svält och nödår då man levde på potatis. När jag var i Spanien beskrev min gallerists gamla mormor hur hon i sin ungdom jobbade med att plocka potatis som blivit kvar på marken efter skörden. Och så håller det på, var jag än ställer ut kommer folk med sina egna potatisberättelser” säger Elin Flognman.

Hela tiden finner hon nya sammanhang och sammanträffanden. Var det verkligen bara en slump att julkulorna hon packade upp före jul var inslagna i en tidningsartikel om potatis? Eller att det plötsligt låg potatisar framför henne på trottoaren hemma i Trollhättan? Och var det inte potatis som var den första grödan som NASA försökte odla i rymden? Potatisens berättelse är en knölig saga om både historia och framtid.

Elin Flognman är utbildad på HDK (Högskolan för design och konsthantverk) i Göteborg och tog sin masterexamen 2013. Sedan dess har hon hunnit ställa ut på ett trettiotal ställen runtom i världen. Hon arbetar i egen ateljé i Trollhättan där hon också är bosatt.
Se även www.elinflognman.com