Hem » Galleri » Annica Danielsson Almén, keramik och betong

Annica Danielsson Almén, keramik och betong

Drömtydarens hus

1 – 23 september 2001

Annica Danielsson Almén visar bilder och skulpturer i rakukeramik och betong. Hus återkommer gärna i Annica Danielsson Alméns konst. Varför? –Jag drömmer ofta att jag är i olika hus. Enligt terapeuter jag pratat med är huset en symbol för ens eget inre rum – det som händer i drömmens hus är det som händer inne i en själv, berättar Annica.

Till denna utställning har hon byggt ett konkret hus av betong. Det är ett rum där man kan gå in och sortera sina tankar, tyda sina drömmar och försöka förstå sig själv, dvs ungefär det som man gör i en terapisituation. Det är inte första gången Annica bygger upp rum i en utställning.

–Men i det här rummet kan man bjuda in andra, till skillnad från det trånga ”skyddsrum” jag visade på Galleri1 i Uppsala 1995.

Annica Danielsson Almén, bosatt i Gryttby ett par mil norr om Uppsala, är redan känd för många Uppsala-bor. I sin förra separatutställning (på Stadsteaterns galleri våren 2000) ställde hon bl.a. ut en hel vägg bestående av ca 500 skimrande rakubrända grodor ackompanjerade av inspelade grodparningsläten. Och t.o.m. 14/10 kan man se hennes och kollegan Gudrun Westerlunds bidrag till ”Artemisprojektet” (ett samarbete mellan flera forskare och konstnärer i Uppsala) på Bror Hjorths Hus. Dessutom har hon de senaste åren gjort ett flertal större utsmyckningar i Uppsala och Tierps kommuner.

Annica finns själv på Kaleido 1/9, 2/9, 3/9, 4/9, 8/9, 21/9 och 23/9, samt under kulturnatten lördag 8/9 kl. 18-23 då hon tillsammans med andra Kaleido-keramiker bränner raku på parkeringen utanför Godsmagasinet.