Hem » Galleri » Kaleidos stipendiat 2005: Tobias Wassberg, järn

Kaleidos stipendiat 2005: Tobias Wassberg, järn

Det mjuka växandet fångat i hård metall

5 mars - 3 april 2005

Kl. 14 på vernissagedagen talar Jan-Erik Wikström (vice ordförande i Uppsala kommuns kulturnämnd och f.d. kulturminister) och överräcker Kaleidos pris till stipendiaten och utställaren Tobias Wassberg.

Stängt under påskhelgen 25-28 mars.

2001 instiftade Kaleido ett stipendium för att bana väg för det nya inom konsthantverket och för att ge det nya konsthantverket en god start och en plats att visa sig. Stipendiet, som utlyses en gång per år, består av en kostnadsfri utställningsperiod i Kaleidos galleri, med därtill hörande annonser, vernissagekort etc, samt vid vernissagen ett högtidligt utdelande av ett Kalejdoskop under närvaro av press och allmänhet. Berättigade att söka är alla som är under utbildning på en eftergymnasial konst-/konsthantverks-/design-skola eller som utexaminerades från en sådan för högst tre år sedan. Tidigare har stipendiet tilldelats textilkonstnären Annelie Krantz, smyckekonstnären Therese Stawlin och keramikern Karolina Eriksson.

Den här gången heter stipendiaten Tobias Wassberg och är järnsmed från Kungsgården i Gästrikland. Tobias Wassberg tilldelas Kaleidos stipendium för sina försök att betvinga metallen och fånga blommans levande väsen. Det är inte alldeles självklart att bearbeta järn, men Tobias undersöker kontrasten mellan metallens hårdhet och det mjuka böljande växandet. Dessutom färgsätter han gärna järnet. Han vill glädja medmänniskorna med sitt smide och ge dem nya tankar. Tobias har tidigare arbetat med näckrosor ur det vanliga perspektivet, uppifrån. Men till sin utställning hos Kaleido har han arbetat med en tydlig form och poetisk idé: att skildra näckrosdammen underifrån.

Tobias Wassberg är född 1978. Han går just nu sitt fjärde år på Stenebyskolans program för järn & stål med inriktning mot offentlig gestaltning, och räknar med att ta sin Mastersexamen där 2006. Stenebyskolan i Dals Långed har f.n. Nordens enda högskoleutbildning i smide.

Stipendiejuryn har i år bestått av två representanter från Kaleido samt Solfrid Söderlind, överintendent på Nationalmuseum.