Hem » Galleri » Kaleidos stipendiat 2016: Annika Wahlström, textil

Kaleidos stipendiat 2016: Annika Wahlström, textil

Det kan hända att höjden över havet är det enda vi har gemensamt

12 mars - 3 april 2016

Vernissage Lördag 12 mars kl 10-16. Annika Wahlström finns på plats i galleriet hela dagen. Kl 13 på vernissagedagen: Tal av Karolin Lundström (vice ordförande i kulturnämnden i Uppsala kommun) som överräcker Kaleidos pris till utställaren och stipendiaten Annika Wahlström.

Textilkonstnären Annika Wahlström tilldelas Kaleidos stipendium för att hon med nål och tråd åskådliggör den mänskliga hjärnans fantastiska förmåga att bilda sammanhängande berättelser i den kaotiska omvärlden. Hon visar en stor känsla för textilen och lyfter broderiet till en idé-värld där tiden och orden är lika viktiga som materialet och hantverket. Sekunder och bokstäver blir gripbara enheter när hon fäster dem vid tyget. ”Jag dras med en ständig otillräcklighet som möjligen kan avhjälpas med några stygn till” säger Annika Wahlström. Och det märks. Hennes frenetiska broderande tar nästan andan ur oss.

”I min utställning hos Kaleido kommer jag att visa kommunikationsmedel som är både hopplösa och hoppfulla på samma gång. Flaggor, kartor, brev, meddelanden – signalväsen och navigationsmedel som under en längre tid mycket långsamt pockat på att få sin slutliga form.”

Annika Wahlström är född 1981 och uppvuxen i Skövde. 2014 tog hon sin masterexamen i textil konst på HDK vid Steneby, Göteborgs Universitet i Dals Långed, Dalsland, där hon fortfarande är bosatt.
Se även www.annikawahlstrom.se

Stipendiejuryn bestod av Petter Eklund (skribent om konsthantverk, design, arkitektur i bl a DN, Residence, Antik & Auktion) samt Elisabet Berg och Annica Danielsson Almén, intendenter för Kaleidos galleri.