Hem » Galleri » John Jakobsson, skulptur

John Jakobsson, skulptur

Den vidrige

13 juni - 22 augusti 2015

Vernissage Lördag 13 juni kl 10-16. John Jakobsson finns på plats i galleriet hela dagen.

”Djurvärlden är full av märkliga händelser, arter och tillstånd. Jag låter vetenskap, pseudovetenskap och ren fantasi samspela för att bilda nya världar och sammanhang” säger skulptören John Jakobsson. Han har alltid varit intresserad av naturvetenskap – djur, växter, insekter – men även djur man inte kunnat bevisa om de finns, som t ex snömannen, globsters eller råttkungar.
”För mig kan t ex flugor eller djuphavsfiskar med sina underliga egenskaper te sig lika märkliga som de djur jag själv fantiserat ihop. Var går gränsen mellan verkligt och overkligt, mellan det som finns och inte finns?”

”En vetenskapsman ägnar hela sin tillvaro åt att ge svar åt rätt version av verkligheten. Att systematisera, redogöra och ordna. Som konstnär tycker jag att det är viktigt att göra andra undersökningar. Undersökningar som inte fokuserar på att visa hur något är i den värld där allt påstås hänga samman. Jag vill pröva möjligheterna att se det som är med en annan blick, en blick fri från hierarkier, fördomar och tankar på vad som borde vara, och istället visa fria subjektiva versioner av det verkliga. Verkligheten kan bli något annat om den fragmenteras, dematerialiseras och sedan byggs upp på ett nytt sätt där pusselbitarna bytt plats.”

I sitt projekt ”Den vidrige” har John Jakobsson utgått från hur olika djurarter beskrivs i naturvetenskapen.
”Det började nästan som ett misstag där jag satte ihop avgjutningar av kroppsdelar som jag hade liggande i ateljén. Sedan kombinerade jag ’verkliga’ egenskaper, som att kunna gå på väggen, med ’omöjliga’ egenskaper, som det här att öronen sitter direkt på en hand som utgör kroppen. Jag spann vidare och uppfann nya attribut och särdrag, hittade på vad de åt och funderade på hur de lät. Till slut blev det en hel berättelse om ”den vidrige” som art och livsform. Hoppas den berättelsen kan fortsätta i fantasin hos betraktaren.”

I John Jakobssons installation ”Den vidrige” kryllar myriader av insektsliknande varelser runt på väggar och golv. I taket hänger ett stort bo. Eller är det en gigantisk puppa, redo att när som helst kläcka ur sig ännu fler varelser? Ett vagt obehag smyger sig på samtidigt som de underliga små figurerna fascinerar.

John Jakobsson är född 1984 och uppvuxen på Gotland. 2012 tog han sin kandidatexamen på Konstfacks linje för keramik och glas. Numera arbetar han i egen ateljé i Stockholm.
Se mer på www.coroflot.com/john_jakobsson/Sculptures