Hem » Galleri » Ett samarbete mellan konsthantverksgrupperna Kaleido i Uppsala och Zône i Leiden, Nederländerna

Ett samarbete mellan konsthantverksgrupperna Kaleido i Uppsala och Zône i Leiden, Nederländerna

Den röda tråden

12 juni - 21 augusti 2010.

Lördag 12 juni kl 12 invigs utställningen av ambassadrådet Pieter Ramaen från Kungliga Nederländska ambassaden i Stockholm. Flera av konstnärerna från både Kaleido och Zône närvarar.

Ladda hem utställningskatalogen (pdf – 2,4 MB)

Vad är det som förenar oss? Vad är det som skiljer oss åt? Vad kan vi lära av varandra? Skiljer sig villkor och förutsättningar åt? Tänker vi annorlunda? Det är några av de frågor som dykt upp medan vi jobbat med ”Den röda tråden”.

Samarbetet mellan konsthantverkskooperativen Zône i Leiden och Kaleido i Uppsala inleddes våren 2008 då Annica Delfos tog kontakt med Kaleido. Annica, keramiker och medlem i Zône, är född och uppvuxen i Sverige men bosatt och verksam i Nederländerna sedan många år. Inviten från Zône togs väl emot av Kaleido. Annica Delfos besökte Uppsala och Maria Lewis, Kaleidos projektansvariga för samarbetet, besökte Leiden. Ett gemensamt tema för utställningen bestämdes och sedan vidtog arbete i ateljéer och verkstäder hos de olika konsthantverkarna i både Sverige och Nederländerna.

I samband med att utställningen har vernissage i Kaleidos galleri kommer flera av Zônes medlemmar hit för att bo hos och träffa Kaleidos medlemmar. Efter utställningens avslutande hos Kaleido i augusti körs alltihop ner till Leiden i Holland för att också visas i Zônes galleri. Några av Kaleidos medlemmar följer med för att tas emot av Zõnes medlemmar och medverka vid vernissagen där.

Temat ”Den röda tråden” är inte bara ett utställningstema utan symboliserar också den upprättade kontakten mellan Zône och Kaleido. Vi hoppas att vi lärt oss en del av varandra under arbetets gång, att besöken hos varandra ger nya vänskaper och intryck, och att den gemensamma utställningen kan leda till fler samarbeten framöver.

Söndag 5 september kl 14 invigs utställningen hos Zône i Leiden, Nederländerna, av kulturattaché Lisa Leistra från Svenska ambassaden i Haag.

Se mer om Zône på www.galeriezone.nl