Hem » Galleri » Peter Hermansson, glas

Peter Hermansson, glas

Dark was the night

22 oktober - 20 november 2011

Vernissage: Lördag 22 oktober kl 10-16. Peter Hermansson finns på plats i galleriet hela dagen.

Med rötter i graffiti och gatukonst har Peter Hermansson överfört ett urbant och grafiskt uttryck till glas. Han vill vitalisera det svenska konstglaset, och han använder sig av gamla svenska glastekniker.

”Det jag främst har kvar från min tid som graffitimålare är ett direkt tilltal, och det försöker jag tillämpa i mitt skapande idag” säger Peter Hermansson. ”När jag började på Riksglasskolan i Orrefors 2005 hittade jag snabbt min egen nisch. Jag hade ett annorlunda perspektiv och ett eget bildspråk som jag kunde nyttja i glaset”.

Graaltekniken, en 100 år gammal svensk teknik som uppfanns på Orrefors och brukades av bl a Simon Gate och Edward Hald, är den teknik som Peter Hermansson oftast använder för att göra sina bildrika och färgstarka glaspjäser. Efter graffitiåren arbetade han en hel del med sprejschabloner och affischkonst. Den erfarenheten har han nu med sig i sitt arbete med graaltekniken. När man tillverkar graalglas börjar man med att göra ett ämne, en tjockt ”glasrör” täckt med flera olikfärgade glasskikt. Sedan skär man ut motivet i plastfilm som man maskerar ämnet med i olika omgångar och blästrar sig ner till de önskade färgskikten. Detta görs när glaset är kallt. Till sist värmer man upp det preparerade ämnet, lägger på ett lager klarglas och blåser upp det så att bilden får sin fulla storlek och lyskraft. Det är en tidskrävande och tekniskt svår process.

Glasblåsarmästaren Micke Johansson, som Peter Hermansson också arbetar som assistent åt på deltid, är den som blåser Peters glas.

”Micke är min förlängda arm när vi tillverkar mitt glas. Hans hantverksskicklighet gör att jag kan förverkliga idéer som jag inte skulle klara av på egen hand. Ju mer materialkännedom man har, desto längre tror jag att man kan driva sina idéer” menar Peter Hermansson.

Innan Peter Hermansson startar ett projekt bygger han upp ett ”bild- och referensarkiv” genom att skissa och teckna mycket. Peter beskriver det som en ackumuleringsprocess där det gäller att producera råmaterial som sedan kan fogas ihop till collage. Dessa collage överför han sedan till glaset.

”Det gäller att hitta en ton i projektet” säger han. ”Denna ton är inte uppenbar för mig när jag börjar teckna utan brukar visa sig en bit in i arbetet.”

Så här skriver Peter Hermansson själv om sin utställning:

”’Dark was the night’ handlar om en ödesdiger kväll. Från tidig skymning till svart natt.

I denna dystopiska saga ryms domedagsprofeter, huvudlösa män, orakel och knivar. Apokalypsen är nära och människan kämpar för att upprätthålla sina illusioner, religiösa, politiska, poetiska. Fyrverkerier och dödsångest.

Med en existentiell förvirring och en humoristisk svärta vill jag berätta historier om människans villkor.”

Peter Hermansson är född 1975 och uppväxt i Lycksele. Han är numera bosatt och verksam i Nybro, mitt i glasriket i Småland. 2005-2007 utbildade han sig till glasblåsare på Riksglasskolan i Orrefors. Sedan 2009 har han ställt ut på ett flertal gallerier och konsthallar runt om i Sverige och i Holland.

Se mer på www.peterhermansson.com