Hem » Galleri » Jenny Kialt, metallskulpturer

Jenny Kialt, metallskulpturer

Där Jag Var Barn

30 augusti - 21 september 2003

Den unga metallkonstnären Jenny Kialt återvänder till sin barndomsstad Uppsala för att visa metallskulpturer hos Kaleido.

Jenny Kialt har i många år också sysslat med dans. I sina luftiga skulpturer, som hon kallar ”koreografier”, har hon använt dessa erfarenheter för att gestalta tankar om barndom och minnen.

”De koreografier jag ska visa på Kaleido kommer att handla om att komma hem.

Hem till där jag var barn.

Ett tegelhus, en skog och en konstig värld.
Jag genomlever, utforskar mina barndomsminnen. Och på min upptäcktsfärd så förändras minnena. I samma stund som minnet återupplevs så läggs något ytterligare till och något ytterligare tas ifrån. Att minnas är i sig själv ett skapande, som en dans mellan den jag är idag och den jag minns.
Små saker – en snurra, en docka, en kortlek – som betydde något stort då, rymmer inget av den närvaron idag. Det är något glidande över dem, jag tror ibland att jag kan fokusera känslan men så missar jag igen. Det finns enorma glapp i varje liten bild av hur det var, varje liten föreställning, dagens lögner blandar sig med dåtidens lögner och jag får svårt att se bortom min begränsade fantasi.
Vissa händelser finns säkert bara i min fantasi. Vem skulle jag kunna referera dem emot?
Och det kanske ändå är de som är de allra verkligaste?…

I mitt examensarbete arbetade jag med temat rörelse och dans. Med cirklar, hela eller delade till bågar, som enda formelement skapade jag en serie skulpturer – koreografier – som improviserar runt rörelsens form. I mitt fortsatta arbete har jag börjat ta in kontrapunkter i den svepande rörelsen. Kontrapunkterna bildar ett tema runt vilket rörelsen kan arbeta.

Viktiga punkter i mitt liv får form, samtidigt som minnesluckor bildar hål på ytor. Hål, punkter och prickar bildar den fond mot vilket minnets rörelse kan tecknas.

Att komma hem är att inse att något är borta för gott.”

Jenny Kialt är född 1970 och uppvuxen i Uppsala. Hon gick ut HDK-Stenebyskolan (linjen för Konstsmide/Metallhantverk, 120p) våren 2002.