Hem » Galleri » Charlotta Lindvall, smyckekonst

Charlotta Lindvall, smyckekonst

Dammet – vår minsta gemensamma nämnare

17 januari - 8 februari 2015

Vernissage Lördag 17 januari kl 10-16. Charlotta Lindvall finns på plats i galleriet hela dagen.

”Allt liv härstammar från samma material som finns i stjärnor. Allt hänger samman i en konstant rörelse och omvandling, en cykel av material som ständigt återvinns.
I mitt arbete har jag undersökt dammet som finns på vår jord och i universum, dess historia och hur det har påverkat oss människor under århundradena. Finns det några spår i dammet och vad kan dessa berätta? Varför vill vi bli av med det? Är det möjligt att finna en känsla av tillhörighet i det stora sammanhanget genom att undersöka dammet och dess ursprung?
Jag kom fram till att dammet faktiskt är vår minsta gemensamma nämnare och började därför experimentera med vanligt hushållsdamm som material i mina smycken. Går det att transformera ett så lågt material som damm till något magiskt som får folk att stanna upp och reflektera över vårt ursprung och vår tillhörighet och hur allt hör ihop?”

För Charlotta Lindvall började dammprojektet med ett tv-program om hur jorden blev till och hur stjärnor föds, dör och sprängs. Hur det regnade ner små partiklar som startade livet på jorden. Hon förstod att allt i universum hänger ihop i ett evigt kretslopp. Att vi i Sverige kan andas in partiklar av kamelhår från Sahara. Att allt man består av finns kvar även när man själv har gått bort.

Hon började samla in damm och funderade på hur hon skulle visa upp det. Hur skulle hon binda det och kapsla in det så att man kunde studera det på nära håll?
Valet föll på bioresin, ett stärkelsebaserat material som liknar plast. Det är biologiskt nedbrytbart och tillverkas av t ex majs, vete, tapioka eller potatis.
De runda formerna – sfärerna och halvkloten – föll sig naturliga i ett arbete som handlade om kretslopp och cykler. Formatet skulle inte vara större än att man kunde hålla objekten i sin hand, och med ”hållarna” ville hon förhöja känslan av värdefullhet och dyrbarhet.
Resultaten kallar hon för handsmycken, även om de snarare är kontemplationsobjekt än konventionella smycken.

”Efter det här projektet känner jag verkligen en större tillhörighet med övriga världen” konstaterar Charlotta Lindvall.

Charlotta Lindvall är född 1970 och uppvuxen i Kosta där pappan var glasblåsare, Konst, design och smycken har alltid intresserat henne men det var först efter flera år i arbetslivet som hon 2006 tog mod till sig och började studera konst på allvar. Våren 2015 tar hon sin magisterexamen på Konstfack i Stockholm där hon numera är bosatt.
Se mer på www.charlottalindvallartjewellery.n.nu