Hem » Galleri » Simon Westling visar metallobjekt

Simon Westling visar metallobjekt

Containers

6 - 28 april 2013

Vernissage: Lördag 6 april kl 10-16

”Att skydda, bevara och stänga inne något är en ambivalent och egoistisk handling. För lägger man undan något i ett skrin så kan det inte heller användas eller betraktas. Men om du t ex placerar en sten där, en vanlig sten som du plockat upp från marken, då kan skrinet fungera som en värdehöjare, något som lyfter fram den enkla stenen och förvandlar den till ett utvalt föremål.”

Simon Westling har funderat på vad en behållare som t ex ett skrin egentligen är. Hans egna askar, boxar och skrin i olika metaller ger ett närmast magiskt intryck med sina tejpningar, lindningar och snörningar. Många av dem kan inte öppnas utan att själva objektet går förlorat. Men tanken på vad som kan döljas inuti är eggande och vår nyfikenhet får näring.

Skillnaden mellan konsthantverk och industritillverkat föremål är en annan sak som Simon Westling har tänkt mycket på:
”Som konsthanverkare gör jag saker själv med mina egna händer och det är viktigt att jag sätter min prägel på det jag gör. Bakom ett föremål som gjorts i en i industri finns däremot inget ansikte, ingen person, fastän det tillverkats av kunniga hantverkare. Men om jag som konsthantverkare använder mig av en industriell metod och ställer mig bakom en trycksvarv istället för att knacka fram formen för hand, går då verkligen något förlorat? undrar Simon Westling som utöver samlingen av askar och skrin också har gjort en serie flaskliknande behållare till denna utställning. Flaskorna är inte bara formade på industriellt vis (med trycksvarvning), de är också ihoplödda med en teknik som vanligtvis används till rörmokerier.

Simon Westling säger att han vill provocera lite genom att förenkla tillverkningen och använda industriella metoder. Han vill inte heller kalla sig silversmed eller järnsmed, även om han har gedigen utbildning inom båda områdena.
”Jag ser mig som korpussmed. Materialet är inte det väsentliga, utan jag använder det jag behöver för att få fram det jag vill uttrycka.”

Simon Westling är född 1985 och utbildad på Stenebyskolans linje för metallhantverk samt på Konstfacks linje för metallhantverk där han tog sin kandidatexamen 2011. Sedan dess är han knuten till LOD, en grupp silversmeder och metallformgivare med verkstad och butik på Kungsholmen i Stockholm, och har haft en mängd utställningar både i Sverige och utomlands.
Se mer på www.simon-westling.blogspot.se

(Fotnot: ordet korpus betyder kropp och används inom silversmide om arbeten som inte är smycken, t ex kannor och skålar)