Hem » Medlemmar » Christina Larsson

Christina Larsson

Keramik

Min lust ligger i händerna. De har alltid grejat och fixat. Detta till trots började jag 1983 att studera konstvetenskap och arkeologi. Jag tog jobb i olika arkeologiska projekt runt om i Norden och fann mina händer grejande och fixande igen. Och över allt keramik! I gravar och på boplatser, spännande över tusentals år av vår historia, ofattbart välbehållen i yta och uttryck. Hur kan man undgå att bli förälskad?!

Jag började om. Lärde mig till keramiker och grejade och fixade för att ordna min tillvaro på ett nytt sätt. Så skönt att få stanna till på en plats och sticka fingrar och lust i leran, utan skärslev och hacka. Händerna rakt ner i råmaterialet! Sedan 1995 är mitt arbete keramikerns. Jag formger och tillverkar framför allt brukskeramik och kakel.

Målet med min produktion är att tillverka vackra och användbara vardagsvaror. Jag arbetar med stengods och lergods och bränner i flera typer av ugnar. Svartbränning, vedbränning, rakubränning och elugnsbränning för mig hela vägen genom historien och varierar intrycket av min produktion.

Keramik har tillverkats under ca 9000 år på jorden. Lera har alltid varit ett billigt råmaterial. När keramikkärlen gått sönder eller formerna blivit omoderna har materialet inte återanvänts utan kastats bort och hamnat i jorden. Tusen-tals år senare skvallrar de om mat- och bordsvanor till vardag och fest, social skiktning, begravningsritualer, kultur- och handelskontakter, hantverkarens arbetssituation och ger dessutom ofta en mycket bra datering av en plats.

Även vår keramik, som vi tillverkar och lever med idag, kommer att finnas kvar i många tusen år. Små spår av vår tids uppfattning om form och funktion som en gåva till framtiden. Jag och mina medkeramiker är länkar i en lång, lång kedja av lerälskande entusiaster.

Kontakt

Tel. 076-256 85 24
c.larsson.umea@gmail.com
www.keramikerchristinalarsson.nu

CV

Utbildning

Konstvetenskap och arkeologi vid universiteten i Umeå, Uppsala och Lund 1984-87
Linjen för keramisk utbildning, Capellagården 1991-93

Utställningar

Sydosten, Kalmar Konstmuseum 1992
Nordiska ministerrådets hantverksmönstring, Stockholms Stadsmuseum 1998
Järnboden, Harg 1998
Kaleido 2000, 2002

Uppdrag

Gästabudsservisen (1300-talstyper av krus, kannor och trebenskannor) till kungamiddagen på Kalmar slott, vilken gavs vid 600-årsjubileet av Kalmarunionen 1997