Hem » Galleri » Charlotte Melander, metall

Charlotte Melander, metall

Ute är inne

15 maj - 5 juni 2021

Vernissage Lördag 15 maj kl 11-16. Charlotte Melander finns på plats i galleriet hela dagen.

”Det var en befrielse för mig att byta format, från tiondels millimeter till det här stora. Jag behöver inte tänka på att det ska användas praktiskt eller att det ska följa en kropps rörelser. Jag slipper anpassningen och perfektionen. Objekten får stå på egna ben, ha sin egen rörelse och sitt eget uttryck. Med koppar som huvudmaterial slipper jag dessutom de begränsningar och hämningar det innebär att arbeta med dyrbara material som silver och guld” säger guldsmedsmästaren Charlotte Melander som fann en ny frihet och skaparglädje i att arbeta med stora format och andra metaller.

Efter många yrkesverksamma år i olika guldsmedsverkstäder var det dags för henne att slå in på en ny bana. Den ihopsamlade kunskapen och erfarenheten gav såväl säkerhet som frihet att använda gamla tekniker och verktyg på ett nytt och eget sätt.
”Metaller, som ju är mitt grundmaterial, är formbara, hårda men ändå böjliga och har en inneboende styrka och spänst.”

Blad, lövverk och växter gjorda i koppar och bladguld har de senaste åren blivit något av Charlotte Melanders signum. Från långa spröda och sirliga björkkvistar som hänger från tak och väggar, till kraftiga grästuvor i jätteformat på golvet.
”De banala tuvorna får här en förädlad form och en självklar plats. De utstrålar yvighet och lite uppkäftig punk, som symboler för att stå upp för sig själv.”

I och med pandemin har naturen blivit allt viktigare för oss. ”När möten inomhus blev mer eller mindre förbjudna erbjöd naturen en plats där vi kunde mötas, men också ett rum för lugn och kontemplation. Vårt behov av naturen kan nog även förklaras med en längtan efter det friska och stabila, det som står kvar.”

Charlotte Melander är utbildad på bl a Guldsmedehøiskolen i Köpenhamn 1989 och guldsmedslinjen på Kungshögaskolan i Mjölby 1984-1987. Hon bor i Uppsala och är medlem i Kaleido sedan 2005. Efter att hon för några år sedan började arbeta alltmer i större format har hon bl a utfört en utsmyckning för Uppsala kommun, haft separatutställningar i Stockholm och Göteborg, samt blivit inköpt av Statens Konstråd. Hon är också medlem i Konsthantverkarna, Stockholm. 2020 tilldelades hon Uppsala kommuns kulturstipendium.
Se även www.charlottemelander.se och www.instagram.com/charlottemelander/