Hem » Galleri » Carl Cyrén, glas

Carl Cyrén, glas

Carbon Craft

21 september - 13 oktober 2019

Vernissage Lördag 21 september kl 11-16. Carl Cyrén finns på plats i galleriet hela dagen.

”Projektet Carbon Craft började 2016 med ett intresse för kolfiber. Det är ett material som vanligtvis används för olika högteknologiska ändamål, men jag ville arbeta hantverksmässigt och intuitivt med det. Kolfibern beter sig som vilken textilfiber som helst, fast tål mycket högre temperaturer. I mina experiment kombinerar jag stickad och virkad kolfiber med glasblåsning. Mötet mellan textilen och glaset är fascinerande eftersom dessa två annars är väldigt svåra att kombinera på grund av värmen från glaset. Kolfibern blir som en flexibel form för glaset där maskornas placering, utformning och storlek styr hur glaset rör sig och formas. Uttrycket blir väldigt kraftfullt med bubblor som pressas ut mellan de spända trådarna.”

Glaskonstnären och designern Carl Cyrén utgår gärna från en teknik som han undersöker. Utöver experimenten med kolfiber och glas arbetar han exempelvis med datorritade 3D-formar som han printar ut i sand och gjuter glas i.

”Jag jobbar mycket med mötet mellan traditionellt hantverk och nya digitala produktionstekniker, hur nya tekniker kan stödja traditionellt hantverk och vice versa. Genom att prova mig fram lär jag känna materialet och får erfarenheter som leder fram till och är med och formar slutresultatet. Det är spännande att jobba med relationen mellan slump och kontroll, och intressant att tekniken kan vara så pass formbärande.”

Carl Cyrén är född 1989 och tog masterexamen på Konstfack 2016. Han har sedan dess hunnit med bl a möbeldesign och utsmyckningar samt blivit inköpt av Nationalmuseum. Han har deltagit i en mängd samlingsutställningar och gjort en ”generationsutställning” med glas av honom själv, pappa Mårten och farfar Gunnar på The Glass Factory, Boda. Carl Cyrén arbetar även deltid som möbelsnickare på ett snickeri.
Se www.instagram.com/carlcyren