Hem » Galleri » Kraka (Lotta Persson), textil

Kraka (Lotta Persson), textil

Blinka lilla

7 maj - 5 juni 2011

”Jag har under lång tid inspirerats av våra folkliga textila traditioner, inte minst den otroliga teknik som ofta använts. Man blir både fascinerad och ödmjuk inför den fantastiska idérikedomen, fantasin, kunskaperna och skickligheten. Önskan och behovet att smycka och dekorera går inte ta miste på!” säger Lotta Person som kallar sig Kraka när hon signerar kläderna hon själv formger och syr.
Till sin utställning i Kaleidos galleri har hon valt att arbeta med dopkläder och tolka gamla traditioner på sitt eget sätt.

”Jag har tittat på de gamla frodiga doppåsarna och dopmössorna, men använt mig av dagens klännings- eller särkmodell. Det vita som präglar dagens dopkläder har jag frångått. Istället blandar jag färgerna som man gjorde förr, fastän på ett mer sparsmakat vis än då.”

Dopet förr i tiden var inte bara en namngivningsakt, så som det ofta är idag för oss sekulariserade svenskar, utan en handling där barnet förvandlades från hedning till kristen. Dopet skulle ske inom åtta dagar efter födelsen och helst så snart som möjligt. Barnet var fram till dopet utsatt för onda makter vilka man var tvungen att hålla tillbaka med allehanda medel. Precis som kyrkans bestämmelser, men också seder och bruk kring dopet, har dopbarnets kläder förändrats genom åren.

Under den katolska medeltiden skulle den som döptes iklädas en ”vit och obefläckad klädnad, som skulle bäras inför Herren Jesu Kristi domstol”. Barnen doppades helt i dopvattnet. De var små, endast några dagar gamla, och kyrkorna var ouppvärmda och vattnet iskallt.

I och med reformationen och protestantismens inträde ändrades ett flertal ritualer kring dopet, och bl a togs den vita ”kristningaklädnaden” bort och vatten östes bara över barnets huvud.

I kyrkohandboken 1614 var dessa förändringar fastlagda. Då började en tid med folkliga, färgglada, rikt dekorerade högtidsplagg för de små. Dopkläderna hade ofta regionala variationer, och status kunde naturligtvis också utläsas.

Dopklädseln var i form av en påse eller kåpa med huva. Barnen var lindade till både armar och ben, och det lilla lindebarnet stoppades enkelt ner i påsen som inte behövde ha några ärmar, utan knöts ihop i halsen.

Doppåsarna var ofta sydda i färgglada tyger, allt från vackra sidenbrokader till rester från uttjänta vuxenplagg, och rikt dekorerade med allt som var vackert: spetsar, pärlor, glasbitar, band, knappar, dräktsilver, pappersblommor mm. Initialer och symboler var också vanligt, t ex vargtänder eller kors som skyddade mot onda makter.

Bruket av de äldre dopdräktera höll på vissa håll i sig ända till slutet av 1800-talet. Vid denna tid började det nya borgeliga dräktmodet att inspirera även dopklädseln. Ljusa och skira tyger användes, och dopdräkten tog form av en klänning. Enbart vita klänningar dröjde ytterligare något, men kom efterhand.
Dopklänningarna idag är oftast långa vilket ska symbolisera något att växa med, och konfirmationskåpan är en symbol för dopdräkten som barnet vuxit i.

Tygerna som Lotta Persson har valt till utställningens dopkläder är i siden, ull och bomull, och många är historiska reproduktioner. Sömmarna är sydda på maskin, men alla detaljer och broderier är gjorda för hand.

”Många familjer har dopklädslar som gått i arv i flera generationer. En egen hätta eller mössa kan vara en möjlighet att få sätta egen prägel samtidigt som traditionen förs vidare. Jag vill att mina dopsärkar ska passa till ett traditionellt kristet dop såväl som till högtidsklädsel på en namngivningsceremoni” säger Lotta Persson.

Lotta Persson är medlem i Kaleido sedan 2003 och textilkonstnär med inriktning på kläder. Hon har en bred textil utbildning och behärskar de flesta textila tekniker, från knyppling och stickning till vävning och tillskärning. Kläderna från hennes eget exklusiva klädmärke Kraka”är alla unika och gjorda av henne själv. Vuxenmodellerna är enkla, kvinnliga och lättburna, och de har ofta någon handbroderad eller handvirkad detalj.

Se även www.kraka.nu