Hem » Galleri » Ebba Stålhandske, textil inspirerad av Rosariet i Blois

Ebba Stålhandske, textil inspirerad av Rosariet i Blois

Bland franska rosor

25 augusti - 16 september 2012

Vernissage Vernissage

Workshop tisdag 18/9 kl 18.30-21 (mer info om workshopen finns längre ner i texten)

”En sommarkväll 2010 hamnade jag av en slump i rosariet i Blois vid Loire. Jag hade gått förbi Stadshuset, Hotel de Ville och en stor grusplan. Längre fram fanns en örtagård och en vattentrappa, till höger en mur med utsikt över staden som med smala gränder och gamla stenhus tog sig ned mot Loire-floden. När jag tittade ned över muren för att se ut över staden blev jag fullständigt tagen. För nedanför muren dolde sig en två hektar stor trädgård, La Roseraie de Blois. Det blev en härlig kväll full med rosor, dofter och ljud. Det var där och då jag hittade motiv och inspiration till den här utställningen. Jag upptäckte mönster, fick associationer och såg sammanhang.

Jag har lekt med tekniker och material. Ärvd linnedamast har färgats in och försetts med tryck, applikationer och broderier; vadmal har präglats och stärkts för att bli till rosbroscher; rosenblad har lagts mellan papper och bestrukits med smält paraffin …
Resultatet har blivit inte bara välansat utan också ganska vildvuxet.

Parken i Blois har funnits ända sedan 1700-talet. 1991 anlades rosariet i sin nuvarande skepnad. Där finns häckar och gräsmattor, rabatter och en fontän, allt i runda och fyrkantiga former. På väg genom parken passerar man alla de ymniga rosenplanteringarna. Först den vita, sedan den blekt rosa och aprikosfärgade, därefter den starkare rosa, och till sist den kraftigt röda delen längst bort i rosenparken. Överallt rosor: blygt knoppiga eller utslagna i full blom, sparsamt spridda eller i överdådig mångfald, lågt växande eller klättrande högt upp på muren.”

Ebba Stålhandske bor i Uppsala-Näs strax utanför Uppsala och är medlem i Kaleido sedan 2006. Hon är verksam som modist (hattsömmerska) och textilkonstnär sedan 1995 då hon hade sin första separatutställning på Textilmuseet i Borås. Fritt broderi är något av hennes specialitet, och hon experimenterar gärna med både material och tekniker. Den som besökt Kaleido har säkert sett hennes ”punka-smycken” av gamla cykelslangar.

Workshop med Ebba Stålhandske:
”Tyg och tråd blir blommor och blad”
tisdag 18 sept. kl 18.30 – 21 på Kaleido
Vi tillverkar blommor av alla de slag, broderar och formar av olika material. Vi närstuderar och skapar nya arter. Kanske det blir en brosch …
Avgift 350:- + materialavg. 40:-. Fika ingår. Max 12 pers. (min. 6 pers.).
Anmälan till ebba.stalhandske@telia.com