Hem » Galleri » Cecilia Levy, papier maché mm

Cecilia Levy, papier maché mm

Bladverk

28 augusti -19 september 2010

”Jag har en särskild vurm för skruttpapper. Papper som har varit med ett tag, blivit tummat, fått skrynklor och missfärgningar. Det har karaktär och personlighet, en levande yta. I häftade gamla böcker med sprättade snitt, från början av förra seklet, har jag hittat ’mitt’ material. Jag blåser nytt liv i boksidorna, fast ger dem en helt annan fysisk form än den ursprungliga.”

Grafisk form och papier maché kombineras på ett helt eget sätt i verken som Cecilia Levy visar i utställningen. Med utvalda boksidor från gamla böcker bygger hon upp skålar och former där bokstäverna utgör både dekoration och innehåll. Det är tunna kärl, sköra men förvånansvärt stadiga, och vid en första anblick kan det vara svårt att förstå att det är papper de är gjorda av.

Hon visar även ett stort antal ”kaffekonstellationer” där hon har målat med kaffe. De ljusa linjerna i olika bruna skiftningar bildar abstrakta mönster som påminner om stjärnbilder.

”Jag har en massa tankar medan jag arbetar. Jag tänker mycket på längtan. Längtan kan vara både en drivkraft och någonting förtärande. Man kan längta hem men också bort.”

Cecilia Levy är grafisk formgivare och illustratör i botten, utbildad på HDK i Göteborg, men kände en stark längtan efter att arbeta med händerna varför hon även utbildade sig i bokbinderi. Inom bokbinderiet har mjukband och boxar blivit ett par av hennes specialiteter. Bland hennes bokliga alster märks också oemotståndliga små häften där hon bundit ihop reproduktioner av sina egna teckningar – stillsamma bilder som ofta har en mjuk och poetisk ton.
Hon anlitas som lärare i bokbinderi av bl a HDK, Nyckelviksskolan och folkhögskolan i Sigtuna där hon är bosatt sedan 2007. Hon har varit inbjuden av Grafill (den norska yrkesorganisationen för grafiska formgivare och illustratörer) för att hålla workshops i Norge. Cecilia är medlem i Kaleido sedan 2009.

Se mer på www.cecilialevy.com och www.cecilialevy.blogspot.com

Workshops med Cecilia Levy på Kaleido:

Gör en vacker skål i papper/papier maché
tisdag 7 september kl. 18.30-21.00
Avgift 300:- inkl material. Max 12 pers.

Prova på bokbinderi
KulturNatten lördag 11 september kl. 17-19
Vi binder böcker på japanskt vis, med nål och tråd, helt utan lim (”stab binding”).
För vuxna samt barn i vuxens sällskap.
Drop in. Avgift 50:-/person och bok.

Bind en egen anteckningsbok
tisdag 14 september kl. 18.30-21.00
Vi gör inbundna böcker i orientalisk teknik med klädda pärmar.
Avgift 300:- inkl material. Max 12 pers.