Hem » Galleri » Kristine Thenman, keramik

Kristine Thenman, keramik

Bårder

11 februari - 5 mars 2017

Vernissage Lördag 11 feb. kl 11-16. Kristine Thenman finns på plats i galleriet hela dagen.

”Min formvärld bottnar i ett slags kurbits-möter-bamse-känsla. Där finns element från gamla träsniderier blandat med mormors tapeter, det andas nostalgi samtidigt som leken med materialet och nya kombinationer för in det hela i vår samtid.”

Kristine Thenman arbetar skulpturalt i lergodslera som hon blandar till olika bruna nyanser. Ibland är ytan blank av transparent glasyr, men oftast är den oglaserad och matt. Hon utgår från lerans egen färg och använder inga engober eller färgade glasyrer. Terracottan kombinerar hon med loppisköpta träobjekt som förstärker den folkliga tonen. Även material som guld, masonit, rep, tapet och dekorplast har vävts in och utmanar våra föreställningar om materials olika värden och äkthet. Tillsammans bildar de ett slags kollage på vägg.
Materialen är viktiga för Kristine Thenman. De skapar kontrast och spänning mot den bruna leran. De ger henne också en spelplan där hon måste hålla och förhålla sig till vissa regler. Vad händer när dekoren inte håller sig i sin ram som prydnad?

Tidigare har hon arbetat mycket med mönster, ornament och dekoration som tema. Utställningen på Kaleido är en fortsättning på detta, fast nu med bården i fokus.
”Till skillnad från mönstret, som kan repeteras och breda ut sig åt alla håll i oändlighet, har bården en riktning och fungerar som en gräns som ramar in, definierar slut och döljer skarvar. Bården finns också där för att smycka och förgylla vår omgivning. Jag vill testa bårdens olika funktioner. En del av mina bårder är stora, en del är små. De är långtifrån oändliga, men de skulle kunna bli det …”

Kristine Thenman är född 1981 utanför Arvika i Värmland. 2005 tog hon kandidatexamen på konsthögskolan i Bergen i Norge och 2007 magisterexamen på HDK i Göteborg. Sedan dess har hon varit verksam i Arvika där hon också är medlem i Arvika Konsthantverk.
”Arvika är en bygd med gedigen och levande konsthantverkstradition där keramiken och lergodsleran har ett starkt fäste. Jag inspireras av det lokala arvet och vill både förvalta och förnya det i mina arbeten.”
Kristine Thenman har haft en rad separatutställningar och är inköpt av bl a Statens Konstråd. I höstas fick hon ett tvåårigt arbetsstipendium från bildkonstnärsfonden för att ”utforska och fördjupa mötet mellan det dekorativa och offentliga miljö och låta den tillsynes meningslösa dekoren, de repetitiva mönstren och de ändlöst slingrande bårderna vara bärande”.
Se även www.kristinethenman.se