Hem » Galleri » Lina Söderberg, järnskulpturer

Lina Söderberg, järnskulpturer

Bära vatten

22 september - 14 oktober 2018

Vernissage Lördag 22 sept. kl 11-16. Lina Söderberg finns på plats i galleriet hela dagen.

”Stål är mitt språk. Jag berättar fantasier om mönstren som bygger upp världen. Från det mycket lilla och nära, som froststjärnorna och sprickorna i tallbarken, till det avlägsna och väldiga som är så långt borta att det ändå ser litet ut. Gråbergets vilande ryggar och molnmassornas kontinenter på luftoceanen. Små små urdjur lever sina liv i mossan. Spanar de någonsin mot horisonten?”

Metallkonstnären Lina Söderberg blandar vanligtvis smide och svets i sina verk. Men nu kom den här sommaren i vägen och det blev nästan inget smide eftersom hon var rädd att gnistorna skulle tända på den snustorra naturen vid smedjan.
Vattenbristen har tagit stor plats i Lina Söderbergs liv i sommar. De bruna björkarna och ihoptorkade blåbären som hon mötte under sina skogspromenader påverkade henne starkt, och mycket tid har gått åt till att bära vatten för att rädda det som räddas kan l trädgårdslandet. Det finns någonting symboliskt i att bära vatten – att rädda liv! – medan smide och svets med sin hetta hör andra sidan till, menar Lina Söderberg.

”Naturen och landskapet är för mig en outsinlig källa till inspiration” säger hon (och noterar genast den spontant använda källmetaforen, med vattnet som sinnebild för kreativiteten). ”När torkan kom så påverkade det också mitt arbete, inte bara praktiskt med brandrisk och eldningsförbud, utan också mentalt. Men det är inte vatten jag har försökt gestalta i mina skulpturer, för det är frånvaron av vatten som har fått oss att förstå hur viktigt vattnet är.”

Lina Söderberg tog en masterexamen i metallkonst på HDK Steneby 2015 där hon numera också undervisar. Hon är medlem i Kaleido sedan 2016. Utöver utställningen hos Kaleido är hon just nu aktuell med en gestaltning som Uppsala kommun beställt för parken Norbyvreten invid stadsskogen med invigning under våren 2019.
Se även www.linasoderberg.se