Hem » Galleri » Lena Olson, smycken

Lena Olson, smycken

Around

20 oktober - 18 november 2012

Vernissage Lördag 20 oktober kl 10-16. Lena Olson finns på plats i galleriet hela dagen.

”Träets möjligheter tar aldrig slut. Jag tröttnar aldrig på trä!” säger smyckekonstnären Lena Olson som främst arbetar med hårda och täta träslag som ebenholts och amarant.
”Jag tycker om lukten, tyngden, känslan mot huden. Och så ljudet – det är väldigt speciellt, det är en klang i de här träslagen! Hårt trä är tåligt mot repor och nötning, och det har inte så bestämda fiberriktningar. Ibland kan det dyka upp en oväntad spricka eller gå ur en flisa medan man arbetar men då är det bara att rätta sig efter det. Jag gillar att man måste anpassa sig efter materialet.”
Hon arbetar för hand med fil och såg, och varje smycke tar flera veckor att göra eftersom hårda träslag är otroligt svårbearbetade. Inspirationen hämtar hon ofta från det hon ser i naturen. Det kan vara frökapslar, nakna trädgrenar, klipphällar eller slingrande stigar.

Lena Olson har arbetat i många material såsom silver, betong, textil och järn. Men det är träet hon har fastnat för och numera nästan uteslutande väljer att arbeta med. I sin smyckekonst låter hon sin passion för skulptur synas i det lilla formatet.
”Ett smycke är ett konstverk som tränger sig på, det följer med sin bärare och har möjlighet att befinna sig i de mest skiftande rum och sammanhang. Den nära kontakten med kroppen ger en sinnlig upplevelse. Många tänker spontant på det visuella när det handlar om att smycka sig. Men fördjupar man diskussionen visar det sig att det i allra högsta grad spelar roll för de flesta hur ett smycke faktiskt känns mot huden, hur tungt det är eller om det låter när man rör sig. Jag vill med mina smycken sätta fokus på dessa små sensationer.”

Namnet på utställningen, ”Around”, refererar till att smyckena är skulpturer som ska kunna ses runtom, från alla sidor.

Lena Olson är utbildad på HDK (Högskolan för Design och Konsthantverk) i Göteborg där hon också är bosatt. Sedan hon tog sin magisterexamen 1996 har hon ställt ut på många ställen, både i Sverige och utomlands, och hon undervisar emellanåt på HDK. Just nu är hon aktuell med en separatutställning även på Galleri Four i Göteborg. Hon är uttagen till utställningen Nordisk Smycketriennal som öppnar i januari på Nasjonalmuseet i Oslo och som sedan kommer att visas på museer i Köpenhamn, Helsingfors, Göteborg och München. Lena är också en av personerna bakom Hnoss, det uppmärksammade och smått legendariska Göteborgs-galleriet för nutida och nyskapande smyckekonst.
Se mer på www.lenaolson.se