Hem » Galleri » Kaleidos stipendiat 2007: Anton Alvarez, trä

Kaleidos stipendiat 2007: Anton Alvarez, trä

Enkelhet och komplexitet med lustfylld energi

3 mars - 5 april 2007

Sedan 2002 delar Kaleido varje år ut ett stipendium för att bana väg för det nya inom konsthantverket och för att ge det nya konsthantverket en god start och en plats att visa sig.

Berättigade att söka är alla som är under utbildning på en eftergymnasial konst-/konsthantverks-/design-skola eller som utexaminerades från en sådan för högst tre år sedan.

Årets Kaleidostipendiat heter Anton Alvarez.

Juryn har denna gång bestått av två representanter från Kaleido samt Elisabeth Fagerstedt, chef för Uppsala Konstmuseum.

Juryns motivering är följande:
”Anton Alvarez tilldelas Kaleidos stipendium för sin lekfulla kombination av enkelhet och komplexitet. Med lustfylld energi och massvis av små trämoduler skapar han komplicerade byggen som får betraktaren att stanna upp och förundras. Anton Alvarez räds inte idéer som tar tid och kraft att genomföra. Det finns en potential för monumentalitet i hans trähantverk.”

”För mig handlar konsthantverk om de begränsningar ett material kan innebära, men också om de förutsättningar materialet har” säger Anton Alvarez.

Till utställningen hos Kaleido har Anton Alvarez arbetat vidare med sina moduler. Han har tillverkat över 10.000 st små ”pusselbitar” i trä som han sedan satt ihop till olika saker.
”Upprepningen har ett stort värde för mig. Det har tagit tid att skapa bitarna och det har tagit tid att sammanfoga dem, och man ska kunna ana det omfattande och tidsödande arbetet som ligger bakom varje objekt. Jag vill åstadkomma en meditativ känsla av fascination som får betraktaren att stanna till.”

Anton Alvarez har studerat trähantverk och snickeri i två år på Stenebyskolan. Han är född 1980 och uppväxt i Uppsala. Numera bor han i Stockholm där han f n går sitt första år på Konstfacks linje för inredningsarkitektur och möbeldesign. Att Kaleidos stipendiat denna gång kommer från Uppsala känns extra roligt för Uppsalabaserade Kaleido (även om det förstås inte spelade någon roll för juryns beslut).