Hem » Galleri » Kaleidos stipendiat 2019: Anna Ting Möller, textil

Kaleidos stipendiat 2019: Anna Ting Möller, textil

The Baby Bucha Project

9 - 31 mars 2019

Vernissage Lördag 9 mars kl 11-16. Anna Ting Möller finns på plats i galleriet hela dagen. Kl 13 på vernissagedagen: Linda Eskilsson (ordförande i Uppsala kommuns kulturnämnd) håller tal och överräcker Kaleidos pris till Anna Ting Möller som också berättar om sitt arbete. Kaleido bjuder på vin och tilltugg.

Textilkonstnären Anna Ting Möller tilldelas Kaleidos stipendium för sina nyskapande, tankeväckande och utforskande installationer med ett oväntat och i högsta grad levande material. Hen har använt sig av kombucha – fermenterat te vilket innehåller bakterier som under jäsningsprocess bryter ner socker och producerar cellulosa där mikroorganismerna klamrar sig fast och bildar en tjock hudliknande hinna. Kombucha-kulturen, som måste vårdas och matas, går att äta och är kanske mest känd som trendig hälsodryck. I Anna Ting Möllers verk är kombuchan både motbjudande och inbjudande, och hen får oss att associera till såväl kropp och materialitet som konsumtion: ”Precis som människor är mina verk helt beroende av näring. Jag ser en tydlig symbolik i att kombuchan behöver te och socker, alltså klassiska koloniala varor. Hur hittar vi i dagens postkoloniala samhälle vägar att förstå och ifrågasätta de privilegier och samhällsstrukturer som råder?”
Anna Ting Möller härstammar liksom kombuchan från Kina. ”Mitt skapande tog avstamp i erfarenheten av att aldrig riktigt kunna känna sig hemma på grund av de rasistiska föreställningar som tillskrivs min kropp. Huden är en statussymbol som en föds in i och som inte går att klä av. Jag vill få människor att reflektera över hur tillhörighet inte måste vara kopplad till kostymen vi bebor.”

Anna Ting Möller är född i Kina 1991 och uppvuxen i Växjö. Hen har gått flera olika konst- och textilutbildningar i både Sverige, England och Kina, och tog kandidatexamen på Konstfack våren 2018.
Se även www.annatingmoller.com

Stipendiejuryn har den här gången bestått av Tomas Järliden (museichef på Bror Hjorths Hus, Uppsala) samt Elisabet Berg och Lena Billingskog, intendenter för Kaleidos galleri.