Hem » Nyheter » Anna Mlasowsky tog emot Kaleidos stipendium

Anna Mlasowsky tog emot Kaleidos stipendium

Lördagen den 5 mars 2011 var det stipendieutdelning och vernissage i Kaleidos galleri. För tionde gången delade Kaleido ut sitt årliga stipendium till en ung konsthantverkare.
Denna gång var det glaskonstnären Anna Mlasowsky som fick stipendiet och hade vernissage på sin utställning. Bertil Norbelie, ledamot i kulturnämnden i Uppsala kommun, höll tal och överlämnade blommor och ett kalejdoskop från Kaleido till stipendiaten.

Bertil Norbelie associerade i sitt tal bl a till den nyligen inträffade Isfestivalen i Uppsala, en succéartad vinterfest för alla Uppsalabor där det visades isskulpturer av lokala konstnärer i stadsparken och ute på stan. ”Konsten gör oss glada, vi börjar prata med varandra och tänka nya tankar. Och precis den effekten har också Anna Mlasowskys överraskande glaskonst” sa Bertil Norbelie.

I sin stipendieutställning hos Kaleido visar Anna Mlasowsky fyra verk gjorda under förra studieåret då hon var utbyteselev på Konst- och designhögskolan i Helsingfors och Konstfack i Stockholm. I ”Hand-Made” har hon funderat över begreppet handgjort. Handgjort glas är egentligen en omöjlighet eftersom glasmassan är het och måste hanteras med hjälp av olika verktyg. Men Anna har trotsat alla ”det-går-inte” och format glaset bokstavligen för hand. Hur det gått till kan man se i en film som visas intill de färdiga handgjorda glasobjekten i utställningen. Vid verket ”Tension” hörs hela tiden glada utrop från galleribesökarna som provar de utlagda glasögonen och plötsligt upptäcker annars osynliga mönster och färger i glaset. Karaktäristiskt för Anna Mlasowskys glaskonst är just det oväntade och överraskande – hon visar oss glas så som vi aldrig tidigare har sett det.

Anna Mlasowskys utställning hos Kaleido pågår t o m 27 mars 2011.