Hem » Galleri » Per Ingvad, objekt i trä, metall och glas

Per Ingvad, objekt i trä, metall och glas

Alloy

14 januari - 5 februari 2017

Vernissage Lördag 14 jan. kl 11-16. Per Ingvad finns på plats i galleriet hela dagen.

”När två material möts ändrar de kvalitet, de blir till något helt annat tillsammans. Det finns en dynamik och kraft i mötet mellan olika material”. Det menar skulptören och möbelformgivaren Per Ingvad. Han är främst utbildad i möbelsnickeri och möbeldesign men arbetar också med metall och glas som han sätter samman med träet, bearbetar och patinerar på varierande sätt.

”Jag har en djup materialkännedom om trä men har också utvecklat en känsla för andra material. Jag tror att jag genom min starka bakgrund i träet angriper andra material från ett annat håll än om de varit mina huvudsakliga material.”

Att arbeta med händerna är något som Per Ingvad alltid har gjort, ända sedan barndomen och uppväxten på landet. Färg och form har hela tiden funnits med i det han gjort, men medan han tidigare fokuserat mest på funktion har han på senare tid alltmer gått åt det konstnärliga hållet.

”När jag jobbar har jag en ganska lång inledande period. Jag tänker och skissar mycket innan jag skrider till verket. När jag sedan börjar arbeta praktiskt går det snabbt och intuitivt.” Resultatet blir ofta serier av liknande föremål där han testat, vridit och vänt på något.

”Det finns en djupare mening i det jag gör. Jag vill undersöka relationen mellan olika material genom att sammanfoga dem. En fängslande bindning som gestaltar mellanmänskliga relationer eller möten i ett gränsland mellan en inre och en yttre värld. Ett mellanrum men också en rörelse och förändring.”

Per Ingvad tog kandidatexamen i möbeldesign 2013 på HDK Steneby i Dals Långed där han också studerat snickeri och trähantverk. Han har dessutom studerat glasblåsning en termin i USA och gått kortare kurser i silversmide. Han är medlem i Not Quite i Fengersfors, Dalsland, och numera bosatt i Järna.
Se även www.peringvad.se