Hem » Galleri » Albertus Pictor inspirerar

Albertus Pictor inspirerar

Temautställning med sju Kaleidomedlemmar

13 juni - 22 augusti 2009

Sju Kaleido-medlemmar visar tallrikar, tyger, skålar, glasbilder och andra ting inspirerade av Albertus Pictor.

Albertus Pictor (ca 1440-1509), även kallad bl a Albert Målare och Albert Pärlstickare, är en av Sveriges mest kända kyrkomålare och står för målningarna i ett 30-tal kyrkor runtom i Mälardalen. 2009 firas 500-årsminnet av hans död.

Med anledning av Albertus Pictor-jubileet visar sju av Kaleidos medlemmar hur nutida konstnärer och konsthantverkare kan inspireras av hans verk. Kaleido-medlemmarna har bl a besökt Härkeberga kyrka, 3,5 mil sydväst om Uppsala, där en av Albertus Pictors bäst bevarade målningssviter finns. Typiskt för Albertus Pictors bilder är den myllrande mängden av människor, dekorelement och andra figurer som nästan fungerar som tecknade serier på kyrkväggarna.

I utställningen deltar följande sju Kaleido-medlemmar:

Anna-Karin Sjöblom har låtit sig inspireras av kyrkmålningarnas jordfärger och slingrande mönster och skapat unika batikmönstrade tyger. ”Som barn var jag ofta i kyrkan med min mamma och följde alla mönsterslingor och bilder på kyrkväggarna mer än själva gudstjänsten” berättar Anna-Karin Sjöblom som bl a bevistade gudstjänster i Helga Trefaldighets kyrka i Uppsala – en av de kyrkor som innehåller Albertus Pictors målningar.

Anne Daftler har tänkt på Albertus och hans fru Anna och gjort tallrikar till dem. Faten i stengods är dekorerade med slingor hämtade från Husby Sjutolfts kyrka. ”Jag vill gärna tänka att han hade en lugn och skön stund med sin fru vid middagsbordet efter att han avslutat sina kyrkomålningsperioder” säger Anne Daftler. ” Kanske var hon lite stött för att han arbetade borta i långa perioder. Kanske var middagarna ett sätt för dem att prata sig samman igen. Skillnaden mellan då och nu är nog mindre än man tror …”

Annica Danielsson Almén har arbetat med ”Monster & Madonnor” och avbildar bl a en kyrkmålning föreställande en madonna som ammar sitt barn. Det är en fridfull och ömsint bild tycker hon. ”Jag har som många andra också fastnat för Albertus lustiga små fabeldjur. Jag tycker att de ibland känns som japanska mangafigurer” säger Annica Danielsson Almén som lekt med monstren och madonnorna på muggar och skålar.

Ebba Stålhandske har intresserat sig för Alberts textila verksamhet. ”Redan för flera år sedan började jag fördjupa mig i Albert Pärlstickare och medeltida broderier” berättar Ebba Stålhandske som bl a besökt Historiska museet för att kunna närstudera textilierna. De medeltida sömsätten och mönstren har hon sedan omsatt till egna broderier på t ex kuddar och smycken.

Elisabet Berg har koncentrerat sig på Albertus Pictors målningar i Härkeberga kyrka. ”Hans bilder är sig själva nog. Min utmaning har bestått i att välja ut lämpliga figurer, översätta dem till enhetliga teckningar och sätta ihop dem till fungerande mönster” säger Elisabet Berg som bl a har låtit trycka en stort tyg med musikanter, fabeldjur och andra figurer. ”Jag har också tänkt på den för medeltiden så typiska ’horror vaccui’, skräcken för tomrum, där man klämt in figurer, slingor och mönster på varenda liten yta”.

Kerstin Derrik har gjort en mängd fönsterbilder i glas med schablonmönster i mörkrött, orange, grönt och blått. ”Albertus Pictors fantastiska bildspråk och fantasifigurer väcker associationer till dagens serietecknare. Intrycket förstärktes hos mig när jag hittade en artikel på Riksantikvarieämbetets hemsida om färgpigmenten och hur de förändrats av tiden” säger Kerstin Derrik. ”Jag vill visa de kraftiga färger som Albertus Pictor använde i sina målningar, vilken färgexplosion det måste har varit när man kom in i en kyrka för 500 år sedan.”

Lisa Malmgren Åberg har fastnat för bilden av riddaren som spelar schack med döden i Täby kyrka, en bild som även Ingmar Bergman fascinerats av och använt i ”Sjunde inseglet”. Hon visar en liten installation med bl a ett schackbräde av tyg och symboliska schackpjäser av silver mm. ”På medeltiden var döden mycket närvarande och man stod maktlös inför pesten som tog mångas liv” säger Lisa Malmgren Åberg som bl a gjort en silverkrona med krans av lysande bär till livets drottning och en krona med pälsbräm till livets kung.

Förutom utställningen hos Kaleido innefattar jubileumsåret visningar av Albertus-kyrkor, utställningar på bl a Upplandsmuseet, föreläsningar runt om i Mälardalen, utgivning av böcker om Albertus, frimärken med motiv ur hans rika verk, musikaliska inslag med tema från Albertus’ tid och mycket mer. Läs mer om Albertus Pictor och jubileet på www.albertuspictor.com