Rör som berör
Lynn Stenvall skapar rörkonstruktioner i textila tekniker
Textilkonstnären Lynn Stenvall tilldelas Kaleidos stipendium 2025 för sina överraskande rörkonstruktioner Connecting systems där spänningen mellan det handvävda och det fabriksproducerade framhäver hantverket och materialen. Hennes rör leder våra tankar och associationer vidare i helt nya riktningar.
De rör vi ser omkring oss i stadsbilden eller i olika rum verkar kanske oansenliga men bär i själva verket på en auktoritet. Rör i alla dess former har en viktig funktion i ett modernt och välfungerande samhälle. De ger oss dricksvatten och leder bort smutsvatten. Vi är vana att se rör i solida material som PVC och metall, men här består de till synes rostiga och plastiga rören i själva verket av känsligt utförd väv. Lynn Stenvalls rör börjar och slutar dessutom i tomma intet, och är inte i traditionell mening funktionella. Föremål som ofta ses som fula och som ett nödvändigt ont blir tack vare det oväntade valet av material och tekniker samt genom handens arbete någonting oerhört intressant och vackert.
Lynn Stenvall utgår ofta från anspråkslösa objekt i vår vardag och använder materiell förskjutning som metod. I sina vävar blandar hon papper, stål, gummi och plast, och begagnar sig av gamla tekniker som rundvävning, flätning och ikatfärgning.
”Rörsystem kan användas som en metafor för hur vi alla är sammankopplade. Men likt en biologisk kropp blir samhällskroppen utsatt och skör om systemen inte fungerar” säger Lynn Stenvall.
Vi ser fram emot Lynn Stenvalls utställning i Kaleidos galleri 8–29 mars 2025.
Lynn Stenvall är född 1990, uppvuxen i Rågsved och numera bosatt i Enskede. Hon har en mångårig utbildning inom textil och tog sin masterexamen på Konstfack 2024.
Se även www.instagram.com/lynn.stenvall.ny
Stipendiejuryn har den här gången bestått av Sara Borgegård Älgå, smyckekonstnär och intendent på Nationalmuseum, och Elisabet Berg, intendent för Kaleidos galleri.
Bilderna:
"Connecting systems”. 245 x 265 x 50 cm, rörens diameter ca 5-10 cm. Stål, gummi, plast, papper. Rundvävning, ikatfärgning och direkt färgning. Foto: Kjell B Persson (hela rörsystemet och en detaljbild) och Lynn Stenvall (detaljbild).