Hem » Galleri » Thomas Raschke, metallskulpturer

Thomas Raschke, metallskulpturer

3D-teckningar av järntråd

22 september - 14 oktober 2012

Vernissage Lördag 22 september kl 10-16. Thomas Raschke finns på plats i galleriet hela dagen.

”Allt började med 1980-talsfilmen Tron, en science fiction-berättelse där människor sögs in i ett datorprogram. Filmens huvudperson upplevde sina äventyr i en artificiell 3D-värld med delvis genomskinliga rum. Allt var konstruerat som de animationer som idag används för industriproduktion av maskindelar. Jag ville tävla lite med datorn om vem som bäst kan skapa ett sådant 3D-animerat rum där alla linjer är synliga och allt kommer i rörelse när man själv rör sig. Jag tror att jag vann.”

Thomas Raschke löder ihop sina objekt av järntråd och ”ritar” alla kanter och hörn, även de som döljer sig inuti föremålen, så att allt blir liksom genomskinligt. Måtten tar han från saker i sin omgivning och han bygger järntrådkopiorna i skala 1:1. Det kan vara allt från hela kök och verkstäder till krukväxter, kameror och musikinstrument. En handskada begränsar numera storleken på hans byggen, men det han skapar är fortfarande lika fascinerande. Att befinna sig bland hans skulpturer är som att befinna sig inuti en ritning – en häpnadsväckande upplevelse!

Släkten är guldsmeder sedan generationer tillbaka. Thomas, som är född 1961, förväntades gå i deras fotspår och fick en gedigen utbildning i föräldrarnas guldsmidesverkstad. Efter att ha blivit guldsmedsmästare bröt han sig dock loss och utbildade sig till skulptör vid Konstakademien i Stuttgart. Han är tysk medborgare och har rönt stora framgångar med sina trådskulpturer, både i hemlandet och internationellt. Sedan 2007 är han bosatt i Sverige. Här har han snabbt etablerat sig som konstnär och ställt ut på flera ställen, bl a Nutida Svenskt Silver där han blev medlem 2011. Samma år syntes även ett par av hans verk på Liljevalchs Vårsalong.