Hem » Galleri » Mafune Gonjo, glas m m

Mafune Gonjo, glas m m

Tension on the border, density in the air

9 februari - 3 mars 2013

Vernissage Lördag 9 februari kl 10-16. Mafune Gonjo finns på plats i galleriet hela dagen.

”Allting – även människan – har en gräns, ett innehåll och ett rum som omger det. Däremot är åtskillnaden inte alltid helt klar. Ibland känner vi oss öppna och förenade med omgivningen, ibland känner vi oss isolerade. Gränserna flyter. Det jag tycker är intressant med transparenta objekt är att deras spänning och närvaro visar många olika sidor beroende på ljuset.”

Mafune Gonjo använder sig mest av glas i olika tekniker, men även av andra transparenta material såsom tejp och plast. Ofta bygger hon upp större verk där små bitar av glas eller tejp bildar mönster och ytor.
Hon är född och uppväxt i den del av Japan som drabbades hårdast av jordbävningen och tsunamin 2011.
”Vi japaner är präglade av naturkatastrofer. Vi vet att inget varar för evigt, att allt ändras och är förgängligt. Det är klart att det påverkar min livsfilosofi och det jag skapar.”

Det senaste året har hon även börjat med koppargrafik. Anledningen till det var att hon ville lära sig ett nytt sätt att arbeta. Men hon upptäckte snart att hon tänker på precis samma sätt i arbetet med koppargrafik som i arbetet med glas: materialet och processen har avgörande betydelse och de små detaljerna bygger upp helheten.

Det var ett behov av ombyte och uppbrott från det invanda och bekväma som gjorde att Mafune, som tidigare knappt varit utomlands, sökte sig bort från Japan och den påbörjade konstutbildningen där.
”Jag har lite svårt att förklara varför jag valde Sverige, men kanske det hör i hop med att jag alltid har tyckt om björkar, ett trädslag som vi också hade i vår trädgård hemma. Och björkar associerar jag med Skandinavien” säger Mafune.
Hon flyttade till Sverige 2008, kände sig snabbt hemma i Stockholm och fortsatte sin utbildning på Konstfack där hon tog sin masterexamen på linjen för keramik och glas 2010. Sedan dess har hennes verk bl a synts i Konstslöjdsalongen på Arkitekturmuseum och utställningen ”Slow art” på Nationalmuseum.