Hem » Galleri » Vardagens föremål får nya ansikten

Vardagens föremål får nya ansikten

Maki Okamoto visar metall

11 januari - 2 februari 2014

Vernissage Lördag 11 januari kl 10-16. Maki Okamoto finns på plats i galleriet hela dagen.

Det finns så många saker vars former vi aldrig ifrågasätter. Vi tar dem för givna. Men hur och varför har dessa former uppstått?
Maki Okamotos objekt får oss att se vardagens föremål på nya sätt. För Maki är gaffeln inte bara en gaffel, och en mugg kan vara mycket mer än bara en mugg.
”Jag arbetar med objekt som finns i vår vardag, som koppar, skedar och askar. Jag förändrar dem, bearbetar dem och sätter nya ansikten på dem.”

I ”The spoon project” har hon arbetat med att förvandla bestick. Resultatet är ett slags mutationer som innehåller bestickens alla beståndsdelar, men funktionerna är inte längre självklara.
Hon visar också ”The spoon brooch project” där hon gjort om skedar till broscher.
”Skedbroschen föddes när jag försökte göra en ny sorts broschmekanism. För att kunna sätta skedbroschen på kroppen sköt jag in skedbladet från baksidan av kläderna. På så sätt blir bärarens kläder innehållet i skeden och en del av smycket, samtidigt som de också utgör bakgrund.”

Inför utställningen hos Kaleido ville Maki Okamoto utmana sig själv. Hon bestämde sig för att använda en mängd olika material för att göra olika typer av skedbroscher. På så sätt tar broschmekanismen ett steg tillbaka och istället sätts arbetet och skedarnas material och karaktärer i fokus.

Innan Maki började studera smyckekonst på Konstfack gick hon på en skulpturutbildning i Japan. Hon skulpterade nakenmodeller i full skala och gjorde figurer i trä. Men hon kände att hon inte nådde ut med sitt arbete. Hon ville involvera åskådaren mer.
”Nu när jag arbetar med smycken och korpus kan jag göra betraktaren delaktig. Jag gillar att mitt arbete är avslutat men inte komplett utan en bärare eller användare.”

”Mina alster fungerar som ett verktyg för kommunikation mellan mig och användaren, men också som ett verktyg för kommunikation mellan användaren och dess omgivning.”

Maki Okamoto tog masterexamen 2010 på Konstfack Ädellab (smycken och korpus). Dessförinnan studerade hon skulptur på konsthögskola i Tokyo. Hon är bosatt i Stockholm och ingår sedan 2013 i gruppen LOD med verkstad och butik på Kungsholmen.
Se även www.makkin.se

Nyheter

Bild från Föredrag med Mårten Medbo

Föredrag med Mårten Medbo
Torsdag 30 mars kl 18.30 på Kaleido:
Keramikern Mårten Medbo berättar om sin doktorsavhandling ”Lerbaserad erfarenhet och språklighet” och visar bilder. Fritt inträde. Kaffe/te, kakor & smörgåsar finns att köpa.
OBS! Föranmälan senast 29/3 till info@kaleido.nu

Hitta oss

Kaleido Konsthantverk
Godsmagasinet, Östra Station
Roslagsgatan 1
753 27 Uppsala
Tel. 018-10 32 20

Facebook

Öppettider

Vardagar 11-18
Lördagar 11-16
Söndagar 12-16

Prenumerera

Genom att prenumerera får du gratis information per e-post om Kaleido och dess utställningar.