Hem » Galleri » Ur Funktion

Ur Funktion

Jakob Danhard visar keramik i Kaleidos galleri 26 sept. - 18 okt. 2009

”Jag har haft min utgångspunkt i vardagliga VVS-former. Med hjälp av ljud har dessa döda kliniska föremål fått liv och karaktär och satts i rörelse.” berättar han. ”De verkar komma direkt från VVS-butiken men är i själva verket omsorgsfullt handgjorda.”

Så här skrev Nils Hebert i Arbetarbladet när Jakob Danhards och Anders Thyrs gemensamma utställning ”Ur funktion” visades på Länsmuseet i Gävle 2008: ”Konstteoretiskt är det en stilla replik till Marcel Duchamp, som med sina ready-mades – exempelvis den berömda urinoaren – lyfte upp vardagens föremål till konst. Jakob Danhard går motsatt väg och gör unika verk som reflexer ur massproduktionens ström”.

Nu har Kaleido fått den stora äran att visa valda delar av utställningen i sitt galleri.

Det är spännande att arbeta med det ‘massproducerade’ uttrycket menar Jakob Danhard:

”Det är sällan man verkligen tittar ordentligt på en toalettstol eller ett handfat. Jag vill lyfta fram deras estetiska värde genom att skapa föremål med samma funktionella uttryck och leka lite med det banala och sterila. Det är väldigt långt ifrån det vardagliga keramiska uttrycket som jag också tycker så mycket om, det där handen och fingrarna ger avtryck i leran.”

Estetiken är alltså som hämtad från det industriellt massproducerade sanitetsporslinet, men de keramiska delarna skulpterar och gjuter han själv.

”Jag kan glömma tid och rum och förlora mig totalt i filandet på gipsformar med millimeterprecision.”

Jakob Danhard är en keramiker med många inriktningar och stilar, men en stilla humor genomsyrar det mesta han gör. Verken i ”Ur funktion” är av det kliniska slaget, men mycket annat av hans skulpturala keramik är mer barock med ett överdåd av ornament och rinnande glasyrer – själv kallar han det vulgär-jugend.

Jakob Danhard tog sin magisterexamen 1993 på Konstfacks linje för keramik och glas. Han är bosatt och verksam i Färila i Hälsingland. Just nu är han också aktuell med en stor utsmyckning för simhallen i Färila där han gjort näckrosor med inbyggt LED-ljus i milda färger och grodor som sprutar vatten vid bassängkanten. 3-25 oktober deltar han även i utställningen ”Kannfestival” på Sandvikens Konsthall.

Nyheter

Bild från Föredrag med Mårten Medbo

Föredrag med Mårten Medbo
Torsdag 30 mars kl 18.30 på Kaleido:
Keramikern Mårten Medbo berättar om sin doktorsavhandling ”Lerbaserad erfarenhet och språklighet” och visar bilder. Fritt inträde. Kaffe/te, kakor & smörgåsar finns att köpa.
OBS! Föranmälan senast 29/3 till info@kaleido.nu

Hitta oss

Kaleido Konsthantverk
Godsmagasinet, Östra Station
Roslagsgatan 1
753 27 Uppsala
Tel. 018-10 32 20

Facebook

Öppettider

Vardagar 11-18
Lördagar 11-16
Söndagar 12-16

Prenumerera

Genom att prenumerera får du gratis information per e-post om Kaleido och dess utställningar.