Hem » Galleri » Upp och över kanten

Upp och över kanten

Karin Esbjörnsson visar keramik

8 februari - 2 mars 2014

Vernissage Lördag 8 februari kl 10-16. Karin Esbjörnsson finns på plats i galleriet hela dagen.

Karin Esbjörnssons keramik jäser, bubblar och puttrar – rent bokstavligt! För hon experimenterar med leran, blandar jäst och bakpulver i den trögflytande massan och ser vad som händer.
Det började som ett missöde med en bit lera som blivit bränd i för hög temperatur och därmed kokat och smält, men utvecklades till ett utforskande projekt om rörelse och förändring.
”Jag arbetar undersökande och är uppmärksam på det som sker under arbetets gång. Slumpen intresserar mig och jag tar till vara olika texturer och formelement som dyker upp.”

”Det är spännande när man inte vet vad som kommer att hända, överraskningsmomentet är viktigt för mig” berättar Karin Esbjörnsson. ”I början räckte det att bara öppna ugnen efter en bränning och se hur glasyrerna blev. Men snart lärde jag mig att styra resultatet och då ville jag hitta nya sätt att överraskas. Det ska vara roligt att jobba!”

Under ett utställningsprojekt arbetade hon tillsammans med andra keramiker kring temat ”lägenheten”. Karin tilldelades köket i den fiktiva lilla lägenheten och funderade på vad som sker i ett kök, hur saker rör sig på olika sätt, kokar och jäser. Hon utvecklade idén med den kokande leran och började blanda jäst och bakpulver i uppslammad lera.

Även om hon låter slumpen styra är det under mycket kontrollerade former. Keramikugnar är dyra och lera eller glasyrer som rinner över alla bräddar kan lätt förstöra en ugn. Så hon experimenterade mycket med olika leror, temperaturer och blandningar innan hon äntligen kunde börja bygga sina objekt.
”Jag gör en tjock varm lerblandning, rör i jäst och kanske lite socker, och häller snabbt över den pösande massan i formarna.”
Arbetet är tidskrävande med formar av papper som sedan försiktigt ska tas bort, långsam torkning och ihåligheter på de rätta ställena. Dessutom krymper olika leror olika mycket vid torkning och bränning, så ofta monterar hon ihop de olika delarna efteråt.

I andra projekt har Karin Esbjörnsson till exempel arbetat med mängder av mjuka lerbollar som hon kastat i golvet så att de bildat stora kluster, och med kantiga former som ser ut att ha smält och börjat rinna i kanterna.
”Gemensamt för mina olika arbeten är att de handlar om rörelse och förändring, något som är på väg någonstans eller på gång att bli någonting annat.”

Karin Esbjörnsson bor och arbetar i Göteborg där hon också tog masterexamen 2009 på HDK (Högskolan för Design och Konsthantverk).
Se även www.karinesbjornsson.com

Nyheter

Bild från Föredrag med Mårten Medbo

Föredrag med Mårten Medbo
Torsdag 30 mars kl 18.30 på Kaleido:
Keramikern Mårten Medbo berättar om sin doktorsavhandling ”Lerbaserad erfarenhet och språklighet” och visar bilder. Fritt inträde. Kaffe/te, kakor & smörgåsar finns att köpa.
OBS! Föranmälan senast 29/3 till info@kaleido.nu

Hitta oss

Kaleido Konsthantverk
Godsmagasinet, Östra Station
Roslagsgatan 1
753 27 Uppsala
Tel. 018-10 32 20

Facebook

Öppettider

Vardagar 11-18
Lördagar 11-16
Söndagar 12-16

Prenumerera

Genom att prenumerera får du gratis information per e-post om Kaleido och dess utställningar.