Hem » Galleri » The Châtelaine

The Châtelaine

Tobias Alm visar smyckekonst

24 september - 16 oktober 2016

Vernissage Lördag 24 sept. kl 10-16. Tobias Alm finns på plats i galleriet hela dagen.

”Maskulinitet och smycken har en komplex relation. Det verkar som att bärandet av smycken utgör ett hot mot vissa maskuliniteter, och att detta hot måste motarbetas med strategier för att undvika femininisering. En av dessa strategier är att sammankoppla smycket med praktisk funktion.
För ett par år sedan introducerades jag till en sorts smycke som kallas Châtelaine. Jag insåg snabbt dess nära släktskap med dagens verktygsbälten.

En Châtelaine är en sorts bältesspänne. Den har sett olika ut i olika sammanhang, och dess historia är mycket lång och brokig. Kortfattat kan den beskrivas som en samling verktyg och praktiska objekt hängande i kedjor. Dessa objekt kan vara allt från sybehör och små psalmböcker till behållare för luktsnus och luktsalt. En Châtelaine gjordes ofta i silver eller guld utsmyckat med ädelstenar eller emaljarbeten, men förekom även i polerat stål. I beskrivningar av chatelainens historia både från dess samtid och vår nutid ligger mycket fokus på dess dekorativa och sociala funktion, och det arkiveras som ett smycke av stora museer som V&A i London och MET i New York.

Både chatelainen och verktygsbältet befinner sig i två världar; de är både praktiskt funktionella verktyg och smycken fyllda med dekorativa och symboliska värden. Trots att de är så lika, tolkas deras roll i samhället väldigt olika, på grund av deras mycket olika kontexter och genusstrukturer. Genom att sammanföra verktygsbältet med chatelainen, och påstå att det är ett smycke vill jag utmana och ifrågasätta den maskulinitetskultur som omger mig, och bidra till en analys och reformation av genusstrukturerna.”

Tobias Alm tog masterexamen i smyckekonst på Konstfack 2014. Han har en mängd utställningar bakom sig, både i Sverige och utomlands. Bl a visades hans verk i Nationalmuseums stora internationella smyckekonstutställning ”Open space – Mind maps” på Kulturhuset våren 2016.
Se även www.tobiasalm.com

Nyheter

Bild från Föredrag med Mårten Medbo

Föredrag med Mårten Medbo
Torsdag 30 mars kl 18.30 på Kaleido:
Keramikern Mårten Medbo berättar om sin doktorsavhandling ”Lerbaserad erfarenhet och språklighet” och visar bilder. Fritt inträde. Kaffe/te, kakor & smörgåsar finns att köpa.
OBS! Föranmälan senast 29/3 till info@kaleido.nu

Hitta oss

Kaleido Konsthantverk
Godsmagasinet, Östra Station
Roslagsgatan 1
753 27 Uppsala
Tel. 018-10 32 20

Facebook

Öppettider

Vardagar 11-18
Lördagar 11-16
Söndagar 12-16

Prenumerera

Genom att prenumerera får du gratis information per e-post om Kaleido och dess utställningar.