Hem » Galleri » Renässans

Renässans

Catarina Larsson visar textil 1-23 februari 2003.

Efter bl.a. utbildning hos Handarbetets Vänner och på textilhögskolan i Borås var Catarina Larsson i femton år anställd hos IKEA. Där arbetade hon med textil, inredning och kommunikation. De sista fem-sex åren hos IKEA jobbade hon parallellt med olika konstnärliga och textila projekt. I januari 2002 tog hon steget fullt ut och blev frilansande textilkonstnär/formgivare och inredare på heltid. –Plötsligt visste jag att nu eller aldrig, nu är det dags. Efter år av väntan och velande, har jag nu tagit klivet in i en osäker tillvaro. Men jag är inte rädd, jag går på känsla – intuition!

Hösten 2002 blev Catarina, som bor och arbetar i närheten av Grillby utanför Enköping, medlem i Kaleido. Och hos Kaleido har hon nu sin första separatutställning.

Men hon är inte helt okänd för den konstintresserade Uppsalapubliken: Hon har tidigare varit med i utställningen ”Drottning Kristina inspirerar” på Uppsala Konstmuseum 1999, och hon uppmärksammades en del för sin väggtextil på Uppländsk vårsalong 2002 på samma museum. Verket var gjort av ull och pappersnöre i ryateknik.

–Ja, jag gillar att frisera saker, tycker om tuktade häckar och buskar, lugg, berättar Catarina.

Catarina vill med sina textila verk skapa harmoni och ”lyfta” en miljö. Hon påpekar att textil kan vara strategiskt profilskapande, kan påverka och beröra – kommunicera! Hon vill med textilen påverka rummets atmosfär både visuellt och fysiskt. Hon visar på användningen: textil kan fungera som ljuddämpare i öppna miljöer, och textil lämpar sig väl till att avskärma och sila ljus.

Hennes vävar med inplock, knutar, hål och textfragment har spännande strukturer och stark materialkänsla.

–Jag vill inte vara för yvig i mitt uttryck. Men gärna tydlig och uppkäftig från början.

Nyheter

Bild från Föredrag med Mårten Medbo

Föredrag med Mårten Medbo
Torsdag 30 mars kl 18.30 på Kaleido:
Keramikern Mårten Medbo berättar om sin doktorsavhandling ”Lerbaserad erfarenhet och språklighet” och visar bilder. Fritt inträde. Kaffe/te, kakor & smörgåsar finns att köpa.
OBS! Föranmälan senast 29/3 till info@kaleido.nu

Hitta oss

Kaleido Konsthantverk
Godsmagasinet, Östra Station
Roslagsgatan 1
753 27 Uppsala
Tel. 018-10 32 20

Facebook

Öppettider

Vardagar 11-18
Lördagar 11-16
Söndagar 12-16

Prenumerera

Genom att prenumerera får du gratis information per e-post om Kaleido och dess utställningar.