Hem » Galleri » När slöjden kom till stan…

När slöjden kom till stan…

Jonatan Malm & Lisa Olofsson, 5 maj - 2 juni 2001

Två unga slöjdare visar lekfull brukskonst i trä och textil

Slöjden är en nära granne till konsthantverket, och ibland korsar de två genrerna varandra.

På Sätergläntan i Dalarna får man lära sig de traditionella slöjdteknikerna, och låta sig inspireras med Sveriges främsta slöjdare som lärare. Man uppmuntras också till EGET skapande och EGNA ”utflykter” i slöjdarbetet. Det är inte all slöjd som fogligt följer traditionerna – en riktig slöjdare skapar sin EGEN slöjd!

Två unga slöjdare som genom Sätergläntan hittat vägar till eget skapande är Lisa Olofsson och Jonatan Malm. Båda har gått träkursen – Jonatan i två år och Lisa i ett år, Lisa har dessutom gått sömnadskursen i ett år. De är nu bosatta i Dala-Floda och bedriver sitt arbete med enkla handverktyg hemma i vardagsrummet.

Jonatan fascineras av slöjdens användbarhet, tingens funktion, och arbetar just nu mest med pallar och stolar, ibland dekorerade med färger och skurna mönster, ibland helt odekorerade.

Lisa hyllar ”det operfekta” som hon säger, dvs det enkla och personliga. Hon syr raka folkdräktsinspirerade kläder i vackra färger och dekorerar dem på udda sätt, t.ex. med en dikt broderad över ärmarna, eller ett hjärta av torkade rönnbär frampå bröstet. Hon gör också en del mindre saker av trä, t.ex. handdukshängare och brödnaggar.

Förutom att närvara på vernissagedagen kommer Lisa och Jonatan att också finnas hos Kaleido på konsthantverkets dag lördag 19 maj och visa hur de arbetar.

Läs mer om Jonatan i Hemslöjden nr 1/2000 och om Lisa i Hemslöjden nr 5/2000.

Nyheter

Bild från Föredrag med Mårten Medbo

Föredrag med Mårten Medbo
Torsdag 30 mars kl 18.30 på Kaleido:
Keramikern Mårten Medbo berättar om sin doktorsavhandling ”Lerbaserad erfarenhet och språklighet” och visar bilder. Fritt inträde. Kaffe/te, kakor & smörgåsar finns att köpa.
OBS! Föranmälan senast 29/3 till info@kaleido.nu

Hitta oss

Kaleido Konsthantverk
Godsmagasinet, Östra Station
Roslagsgatan 1
753 27 Uppsala
Tel. 018-10 32 20

Facebook

Öppettider

Vardagar 11-18
Lördagar 11-16
Söndagar 12-16

Prenumerera

Genom att prenumerera får du gratis information per e-post om Kaleido och dess utställningar.