Hem » Galleri » I örnens öga

I örnens öga

Keramisk skulptur av Marianne Grandien

11-30 nov. 2000

Från början var Marianne Grandien ”vanlig” keramiker, drejade fat och skålar som hon målade mönster på. Men hon kände inget riktigt gensvar från publiken på sina utställningar, trots all möda med mönster och former. Hennes lust för keramiken tynade sakta.

1986 kom en vändpunkt. Marianne, som bor och arbetar i Uppsala, fick möjlighet att delta i en kurs i kreativ keramik med Evert Lindfors som lärare. Hela hennes liv kom att ändras. Under den månad som kursen varade kunde hon knappt lämna ateljén, utan jobbade intensivt till sent på kvällarna. Efter kursen fortsatte hon med skulpterandet, liksom av bara farten.

Att hennes skulpturer föreställer djur beror på att djuren är så uttrycksfulla, även om inte alla människor är lyhörda för det, säger Marianne. Hon har älskat djur ända sedan barndomen. Hon tittar gärna i djurböcker, ser djurprogram på TV och besöker djurstallar för att skissa. Hennes katt får förstås också stå modell.

Hon gör tolkningar av djur och inga exakta avbildningar. Marianne tycker nämligen att exakta avbildningar lätt blir ointressanta.

Skulpturerna har alltid kluriga namn, såsom t.ex. ”Forskare” eller ”Pösmunk”. Figurernas namn är viktiga och hon kommer på dem medan hon skulpterar, det är sällan namnen kommer efteråt.

Marianne arbetar med flera olika lerblandningar och gör ofta massiva skulturer där hon blandat chamotte (krossad bränd lera) och sågspån i leran för att få godset att hålla bättre i torkning och bränning. Efter bränningen glaserar hon inte skulpturerna, utan gnider in dem med färgpigment och lägger ett skyddande skikt av vax utanpå, vilket ger en vacker och lättskött yta.

Nyheter

Bild från Föredrag med Mårten Medbo

Föredrag med Mårten Medbo
Torsdag 30 mars kl 18.30 på Kaleido:
Keramikern Mårten Medbo berättar om sin doktorsavhandling ”Lerbaserad erfarenhet och språklighet” och visar bilder. Fritt inträde. Kaffe/te, kakor & smörgåsar finns att köpa.
OBS! Föranmälan senast 29/3 till info@kaleido.nu

Hitta oss

Kaleido Konsthantverk
Godsmagasinet, Östra Station
Roslagsgatan 1
753 27 Uppsala
Tel. 018-10 32 20

Facebook

Öppettider

Vardagar 11-18
Lördagar 11-16
Söndagar 12-16

Prenumerera

Genom att prenumerera får du gratis information per e-post om Kaleido och dess utställningar.