Hem » Galleriprogram

Galleriprogram

Utställningar hos Kaleido våren och sommaren 2019

  • 12/1 - 3/2 Michel Bussien, natur och materialitet
  • 9/2 - 3/3 Paulina Svensson, textil
  • 9/3 - 31/3 Kaleidos stipendiat 2019: Anna Ting Möller
  • 6/4 - 5/5 Studio Supersju (Arianna E. Funk, Ia Centerhall, Josefin Gäfvert, Miriam Parkman, Mirjam Hemström, Siri Pettersson, Vega Määttä Siltberg)
  • 11/5 - 2/6 Olle Brozén (medlem), glas
  • 8/6 - 17/8 På utflykt med Kaleido – temautställning med Kaleidos medlemmar

12/1 - 3/2

Michel Bussien, natur och materialitet

Michel Bussien, natur och materialitet

Michel Bussien arbetar främst inom området materialforskning, med naturen i fokus. Han ser det vackra i alla material och skiljer inte konstgjorda material från naturliga. Växande grenar, konstgräs, fårmagar, skumgummi och nöttarm – alla material är lika värdefulla, resultat av evolutionen och därför gjorda av naturen själv.
Med utgångspunkt i människans dubbla roll som både skapare och konsument, försöker Michel Bussien förstå och ifrågasätta den värld som vi alla oundvikligen är en del av.

Michel Bussien är född 1974 i Lausanne, Schweiz, och tog sin masterexamen på Konstfack 2009. Hans arbeten har bland annat visats på Kiasma i Helsingfors, KAFF Peking, Kulturhuset Stockholm, Kalmar Konstmuseum, Designhuis Eindhoven och Super Milano.

Michel Bussien: "Stomach Ceiling Lamp” (detalj). Fårvom och järn. Ca 180 x 140 x 50 cm. Foto: Åsa Liffner.

9/2 - 3/3

Paulina Svensson, textil

Paulina Svensson, textil

”Jag gör konstverk som är gjorda av herrskjortor och jag ställer mig frågan hur en herrskjorta skulle kunna se ut och vara på ett annat sätt. Jag vill lösa upp det ursprungliga maskulina tillståndet och hitta alternativa strukturer och mönster. På ett konkret sätt bryter jag ner skjortan i minsta detalj. Ner till ränder, rutor, trådar, lappar och knappar. I herrskjortans nedbrutna tillstånd hittar jag ett slags kaos från vilket jag bygger upp en ny geometrisk och matematisk ordning. Jag klipper, viker, syr, fyller ut, rullar ihop och fäster samman. Arbetet blir till olika ornament och skulpturer där skjortan helt fått lämna sin forna form och bli till något nytt.”

Paulina Svensson är född 1984 och bosatt i Göteborg. Hon tog masterexamen på HDK 2016.
Se även www.paulinasvensson.se

Paulina Svensson: ”Pentagon” (detalj), Ø ca 95 cm. Tyg från herrskjorta samt vadd. Foto: Paulina Svensson.

9/3 - 31/3

Kaleidos stipendiat 2019: Anna Ting Möller

Kaleidos stipendiat 2019: Anna Ting Möller

Textilkonstnären Anna Ting Möller tilldelas Kaleidos stipendium för sina nyskapande, tankeväckande och utforskande installationer med ett oväntat och i högsta grad levande material. Hon har använt sig av kombucha – fermenterat te vilket innehåller bakterier som under jäsningsprocess bryter ner socker och producerar cellulosa där mikroorganismerna klamrar sig fast och bildar en tjock hudliknande hinna. Kombucha-kulturen, som måste vårdas och matas, går att äta och är kanske mest känd som trendig hälsodryck.
I Anna Ting Möllers verk är kombuchan både motbjudande och inbjudande, och hon får oss att associera till såväl kropp och materialitet som konsumtion: ”Precis som människor är mina verk helt beroende av näring. Jag ser en tydlig symbolik i att kombuchan behöver te och socker, alltså klassiska koloniala varor. Hur hittar vi i dagens postkoloniala samhälle vägar att förstå och ifrågasätta de privilegier och samhällsstrukturer som råder?”

Anna Ting Möller är född 1991 i Kina och uppvuxen i Växjö. Hon har gått flera olika konst- och textilutbildningar i både Sverige, England och Kina, och tog kandidatexamen på Konstfack våren 2018.
Se även www.annatingmoller.com

Anna Ting Möller: "The Baby Bucha Project” (detalj), 200 x 200 x 70 cm, detalj. Cellulosabaserat material från en kumbuchakultur. Foto: Amanda Nilsson.

6/4 - 5/5

Studio Supersju (Arianna E. Funk, Ia Centerhall, Josefin Gäfvert, Miriam Parkman, Mirjam Hemström, Siri Pettersson, Vega Määttä Siltberg)

Studio Supersju (Arianna E. Funk, Ia Centerhall, Josefin Gäfvert, Miriam Parkman, Mirjam Hemström, Siri Pettersson, Vega Määttä Siltberg)

I sin utställning hos Kaleido tar Studio Supersju – framtidens vävgrupp – inspiration av samtiden och slumpen.
”Vi (är vi sju helt olika vävare?) ska på Kaleido visa sju nya vävar som aldrig har visats förr. Vävarna följer två röda trådar som kommer föra oss samman, eller kanske splittra oss? Ett möte mellan olika eller lika, kontroll och risk, i en ström av heja- och bu-rop.”

Vävgruppen Studio Supersju grundades hösten 2016. Medlemmarna, alla födda 1985-1992, kommer från Sveriges främsta utbildningar inom textil: Konstfack, Handarbetets Vänner och Textilhögskolan i Borås. De har redan hunnit göra flera utställningar tillsammans, bl a på Fiberspace Gallery i Stockholm och på Gustavsbergs konsthall. De har också erhållit stipendier från Cathrine von Hauswolffs stiftelse och Nämnden för Hemslöjdsfrågor för sitt samarbete.
Med olika bakgrund, uttryck och mål men med väven som gemensam nämnare, ser de många fördelar med att gå samman:
”Trots att design-och konstvärlden premierar konkurrens, så tror vi på kraften i att vara inkluderande!”
Se även www.studiosupersju.com

Mirjam Hemström: "A room of one's own” (detalj). Dubbelväv. Monofilament, bomull-elastan. Foto: Mirjam Hemström.

11/5 - 2/6

Olle Brozén (medlem), glas

Olle Brozén (medlem), glas

”För tjugo år sedan bodde jag och min familj ett år i Japan. När jag nyligen åkte tillbaka upptäckte jag hur mycket min tid där hade präglat mig.
Innan jag reste dit första gången hade jag fördomar om att allt där var så sofistikerat och rent, och att de hade så fint hantverk. Men det som är fascinerande med Japan är den hämningslösa blandningen mellan lekfullhet och gravallvar, skräpkultur och traditioner, stil och smaklöshet – en helt fri mix av högt och lågt. Precis som glaset jag själv gör.”
I sin utställning kommer Olle Brozén att visa helt nygjorda verk, inspirerade av vistelserna i Japan.

Olle Brozén är född 1963, bosatt i Uppsala och medlem i Kaleido sedan 2017. Sin utbildning har han fått på bl a Konstfack och Pilchuck school of glass i USA. 2000-2007 var han formgivare på Kosta Boda. Numera driver han egen hytta i Högbo, Gästrikland.
Se även www.ollebrozen.com

Olle Brozén: "Catching the Big Fish”. Längd ca 35 cm. Frihandsskulpterat glas. Foto: Pelle Wahlgren.

8/6 - 17/8

På utflykt med Kaleido – temautställning med Kaleidos medlemmar

På utflykt med Kaleido – temautställning med Kaleidos medlemmar

Sommaren 2018 hade Kaleido ett utbyte med konsthantverksgruppen Lerverk och ställde ut i deras galleri i Göteborg. I sommar visas utställningen ”På utflykt med Kaleido” i det egna galleriet i Uppsala. Sommarkänsla utlovas!

Charlotte Melander: Ginkgokvist (detalj). Hela kvisten ca 20 cm lång. Koppar och bladguld. Foto: Charlotte Melander.