Hem » Galleriprogram

Galleriprogram

Utställningar hos Kaleido vårterminen 2018

  • 13/1 - 4/2 Elin Flognman, smyckekonst
  • 10/2 - 4/3 Gustav Thane, järnsmide
  • 10/3 - 31/3 Kaleidos stipendiat 2018: Mari Sjövall Anari, keramik
  • 7/4 - 29/4 Sigrid Ingela Blom (medlem), smyckekonst
  • 5/5 - 27/5 Pia Ulfendahl (medlem), keramik
  • 2/6 - 18/8 "Salta stänk" - konsthantverksgruppen Lerverk från Göteborg gästar Kaleido

13/1 - 4/2

Elin Flognman, smyckekonst

Elin Flognman, smyckekonst

”Jag finner inspiration och motiv i de delar av livet som ofta hamnar i skuggan av fest och extravagans. Jag tittar närmare på det alldagliga för att däri hitta nya överraskande vinklar. Med en fast punkt i det välbekanta kan jag förlora mig i vardagens föremål. Ett utforskande som kan vara lika länge som livet självt.
Mitt arbete utgår från ett konceptuellt beslut om materialanvändning. I största möjliga mån undviker jag att köpa material för att istället få, skörda eller hitta. I största möjliga mån undviker jag att köpa material för att istället få, skörda eller hitta. På så vis får jag tillgång till material som bär på en egen historia, något som i sin tur påverkar mitt uttryck.”
Utställningen hos Kaleido har titeln ”Du säger potatis. Jag säger potatis”.

Elin Flognman är utbildad på HDK (Högskolan för design och konsthantverk) i Göteborg och tog sin masterexamen 2013. Sedan dess har hon hunnit ställa ut på ett trettiotal ställen runtom i världen. Hon arbetar i egen ateljé i Trollhättan där hon också är bosatt.
Se även www.elinflognman.com

Elin Flognman: "Everyday Matter”, halsband, detalj. Förgylld koppar, läder, mässing. 25 x 30 x 5 cm. Foto: Elin Flognman.

10/2 - 4/3

Gustav Thane, järnsmide

Gustav Thane, järnsmide

”Jag har länge intresserat mig för konstnärlig forskning, för möjligheten att undersöka vår omvärld med material och hantverk som metod. För mig handlar smide om människor, om den tid och omtanke någon lagt ner för att fylla ett behov hos någon annan. Samtidigt är det ett möte mellan en människa och vår gemensamma fysiska verklighet.”

Gustav Thane, som tog sin masterexamen på HDK Steneby 2009 och mästarbrev i konstsmide 2017, arbetar med gestaltande smide för offentliga rum, framför allt kyrkor och kyrkogårdar. Han är bosatt i Habo och har sin smedja i Ryfors Bruk i Mullsjö ett par mil nordväst om Jönköping. För närvarande är han också doktorand inom konsthantverk vid Göteborgs universitet.
Se även www.konstsmedjan.se

Gustav Thane: "Longitudo aeucus”. Järn, trä, färg. 31 x 35 x 3 cm. Foto: Mats Persson.

10/3 - 31/3

Kaleidos stipendiat 2018: Mari Sjövall Anari, keramik

Kaleidos stipendiat 2018: Mari Sjövall Anari, keramik

Keramikern Mari Sjövall Anari tilldelas Kaleidos stipendium för sina fysiskt drabbande skulpturer, utförda med teknisk skicklighet.
Hennes stora stengodsskulpturer väcker dubbelbottnade känslor. De är köttsligt påträngande samtidigt som de är förföriskt vackra och åtråvärda – samma sorts motsägelsefullhet som våra egna kroppar kan bära med sig. Klassisk kristallglasyr använd på ett nutida sätt bidrar till det starka uttrycket. Kristallglasyr går inte att kontrollera, men hon släpper taget och låter slumpen hjälpa till.
Formerna på Mari Sjövall Anaris skulpturer är en minst lika viktig del av upplevelsen som de fascinerande ytorna. När man står inför de vällande, bubblande och jäsande objekten kan det vara svårt att avgöra om de är skapade av mänskliga händer eller om de tillkommit genom geologiska eller biologiska processer.

Mari Sjövall Anari är född 1990 i Halmstad, tog kandidatexamen på Konstfack 2017 och går just nu masterprogrammet där med beräknad examen 2019.
Se även www.marianari.se

Mari Sjövall Anari: ”Making flesh pt 1”, stengods med makrokristalin glasyr, 86 x 53 x 46 cm. Foto: Mari Sjövall Anari.

7/4 - 29/4

Sigrid Ingela Blom (medlem), smyckekonst

Sigrid Ingela Blom (medlem), smyckekonst

I utställningen ”White Wedding” visar Sigrid Ingela Blom ett antal bärbara objekt med utrymmen för kärleksfulla hemligheter. Här kan man samla minnen och personliga ting – ett handskrivet brev, ett fotografi, en nyckel, en betydelsefull sten eller en snäcka från en vacker strand.
Brudklänningen har en central plats i utställningen. I den står man naken, trots att man är påklädd. Klänningen består av små lätta ihopsydda transparenta kuber som rymmer personliga minnen och ting från en förfluten tid. Några kuber är helt slutna och kanske får de förbli så, eller så öppnas de så småningom upp. Där finns också några tomma, förväntansfulla kuber att fylla.

Sigrid Ingela Blom är utbildad silversmed enligt gammal lärlingstradition. Hon har varit lärling hos Sebastian Schildt i Stockholm där hon efter utbildningen arbetade kvar några år. Idag driver hon egen verkstad och har varit medlem i Kaleido sedan 2010. Hon är också kursledare sedan många år och har lärarexamen i bild och musik. 2016 erhöll hon Lions kulturstipendium.
Se även www.blomjewellery.com

Sigrid Ingela Blom: Brudklänning, detalj. Plastkub, 7 x 7 x 7 cm. Foto: Sigrid Ingela Blom.

5/5 - 27/5

Pia Ulfendahl (medlem), keramik

Pia Ulfendahl (medlem), keramik

Så tunna, skira och spröda – Pia Ulfendahls svampar och kokonger går nästan att se igenom trots att de är gjorda av keramik. Hur får hon godset att hålla under torkning och bränning? Pappersporslinslera är svaret.
”’En skön kontrast mot stengodset som jag annars jobbar med” tycker Pia som för Uppsalaborna nog är mest känd för sina temuggar och annan brukskeramik.
För tio år sedan provade hon för första gången på materialet som i princip bygger på att man armerar leran med pappersfibrer som sedan brinner upp i brännugnen. Våren 2016 blev hon inbjuden som Artist in residence till University of Massachusetts i USA. Där fick hon möjlighet att under fem månader utveckla tekniken på heltid. Nu visar hon nya verk som tillkommit efter USA-vistelsen.

Pia Ulfendahl bor i Uppsala där hon har keramikstudio på Svartbäcksgatan 41. Sin keramiska utbildning har hon fått genom många års kvällskurser, ett antal kurser på Capellagården och keramikskolan i Lidköping, samt workshops i bl a Japan och Itallien. Hon arbetar i egen keramikverkstad sedan 1994. 2007 och 2017 erhöll hon Uppsala kommuns kulturstipendium.
2000 var hon med och startade Kaleido. Hon är också medlem i KRO, Konsthantverkscentrum och Konsthantverkarna i Stockholm.
Se även www.instagram.com/piaulfendahl

Pia Ulfendahl: Svampar, Ø ca 18-30 cm, porslin. Foto: Pia Ulfendahl.

2/6 - 18/8

"Salta stänk" - konsthantverksgruppen Lerverk från Göteborg gästar Kaleido

"Salta stänk" - konsthantverksgruppen Lerverk från Göteborg gästar Kaleido

Sommaren 2018 har Kaleido ett utbyte med konsthantverksgruppen Lerverk som håller till i Kronhusbodarna i Göteborg. Kaleido ställer ut i deras galleri medan de gör en utställning i Kaleidos galleri.
Se även www.lerverk.se

Gunnar Larsson: Fisk. Ca 20 cm lång. Gasolbränt stengods. Foto: Gunnar Larsson.