Hem » Galleri » ”En ska bort”

”En ska bort”

Lena Wennberg visar broderade fiskargubbar, 43.200 plastpärlor mm 9 april - 8 maj 2005

På 60-talet kunde man via veckotidningar beställa hem ett ”Gör-det-själv-kit” bestående av ett förtryckt motiv på stramaljväv med tillhörande garnsortiment. Många var de som på fritiden tillverkade en tavla – med valfritt motiv – till det egna hemmet. Idag hittar man de bortglömda broderierna på undanskymda platser på Sveriges alla loppmarknader.

Sedan 1999 har Lena Wennberg i olika konstprojekt samarbetat med anonyma brodöser. Ur sin privata samling har hon valt att visa nio varianter av den välkända broderade Fiskargubben. I verket ”Åtta hör ihop En ska bort” kommer gubben att få ställa frågor om hur vi väljer och varför.

Med på utställningen finns också fragment av en fluorescerande medaljongtapet uppbyggd av tusentals kolorerade plastpärlor. Verket bildar en uppbruten fondvägg till inköpskvitton i emalj med den ironiska titeln ”Du glömde tonfisk”.

”Eftersom Kaleidos galleri med kringliggande konsthantverks- och designbutiker ger ett ständigt flöde av besökare känns det extra spännande – att just här – få visa ett konstprojekt som leker med olika hantverk och skiftande mönstertraditioner” säger Lena Wennberg.

Lena Wennberg är utbildad på bl.a. Konsthögskolan Valand i Göteborg. Hon är bosatt och verksam i Gävle och finns representerad hos bl.a. Statens Konstråd, Högskolan i Gävle, Länsmuseet Gävleborg och flera andra museer. Bland hennes senaste arbeten kan nämnas ”Besökstid”, en vägginstallation i samarbete med 36 okända brodöser i en 50 m lång passage på Gävle Sjukhus.

Nyheter

Bild från Föredrag med Mårten Medbo

Föredrag med Mårten Medbo
Torsdag 30 mars kl 18.30 på Kaleido:
Keramikern Mårten Medbo berättar om sin doktorsavhandling ”Lerbaserad erfarenhet och språklighet” och visar bilder. Fritt inträde. Kaffe/te, kakor & smörgåsar finns att köpa.
OBS! Föranmälan senast 29/3 till info@kaleido.nu

Hitta oss

Kaleido Konsthantverk
Godsmagasinet, Östra Station
Roslagsgatan 1
753 27 Uppsala
Tel. 018-10 32 20

Facebook

Öppettider

Vardagar 11-18
Lördagar 11-16
Söndagar 12-16

Prenumerera

Genom att prenumerera får du gratis information per e-post om Kaleido och dess utställningar.