”Jag utforskar rummet och dess begränsningar. Jag tycker om att utgå från vardagliga material, och låta materialets egenskaper sätta gränserna. Jag är arkitekt i grunden, och därför betraktar jag ljus, skuggor och gravitation som viktiga komponenter i mitt arbete, lika viktiga som det fysiska materialet” säger textilkonstnären Naam Anomasiri.
”Som arkitekt är man så långt ifrån själva byggandet och materialen. Jag längtade efter att arbeta praktiskt med material och mönster."
Naam Anomasiri utgår från överblivna textilier, ofta stuvbitar av gardintyger för offentliga miljöer.
"Jag omvandlar exakta ytgeometrier till tredimensionella former. Med hjälp av laser skär jag geometriska mönster i tyget, sedan låter jag gravitationen sträcka och dra isär materialet. Tygets egen tyngd, tillsammans med ljus och skuggor, förvandlar det exakta mönstret till en organisk tredimensionell form.”
Formerna hon skapar kan likna stalaktiter och stalagmiter eller hur en flock fåglar rör sig. Tillsammans bildar de olika tygformationerna rumsligheter.
”Liksom min 6-åriga dotter gillar jag att bygga kojor” säger Naam Anomasiri med ett leende.
”Jag låter materialet leda mig och utgår från de stuvbitar jag har. Jag skissar inte, utan jobbar helst direkt i materialet. Färgerna får gärna blandas och behöver inte matcha varandra eller andra saker i rummet.”
"Alla mina verk är platta från början. Storleken och formen på mina objekt kan alltid modifieras - inget är färdigt eller slutgiltigt, allt går att förändra."
Naam Anomasiri (född 1982) är designer och arkitekt från Bangkok, med en masterexamen i Design - Rumslig gestaltning från Konstfack 2021. Hon är bosatt och verksam i Uppsala sedan flera år, och medlem i Uppsala Konstnärsklubb.
Se mer på www.artsthread.com/profile/naamanomasiri/ och www.deeonee.com/naam
Bilderna:
- “Stalagmites & Stalactites”. Laserskurna mönster på gardintyger. Foto: Naam Anomasiri.
- ”Murmuration”. Laserskurna mönster på gardintyger. Foto: Naam Anomasiri.
- “Stalagmites & Stalactites”. Laserskurna mönster på gardintyger. Foto: Naam Anomasiri.