Back to All Events

22/10 – 12/11 Niklas Ejve, metall


  • Kaleido Konsthantverk Godsmagasinet, Östra Station 753 27 Uppsala Sweden (map)

”Den sfäriska skålformen har alltid tilltalat mig. Jag sätter ihop mina skålar bit för bit av små delar som har en strikt geometrisk form. Skålarna blir alltid olika, även om jag skulle försöka göra dem lika” berättar silversmeden Niklas Ejve som också gör smycken av små geometriska delar som han sätter samman.
"Skålarna började med en idé och en liten punktsvets. Jag testade formens tillväxt genom att hugga ut några silverkvadrater, skåla dem lätt och svetsa ihop dem. Sedan fortsatte jag att experimentera i olika material, storlekar, böjningar i materialet och tillägg till formen som ger olika ljusspel.”
Det stora intresset för matematik avspeglar sig också i det exakta formspråket. Cirkeln och kvadraten är hans absoluta favoriter.

I sin utställning visar Niklas Ejve en kollektion skålar av silver, brons och koppar. En del är metallblanka, andra har patinerats med bl a ammoniak så att de blivit svarta eller fått skiftande blågröna ytor.

Från början studerade Niklas Ejve vid Norges musikhögskola och tänkte bli oboist, men han halkade in i filmbranschen och arbetade tjugo år som scenograf och rekvisitör istället.
”Det är också ett kreativt yrke. Du tänker kanske inte på det, men allt du ser i rutan är uttänkt av någon.”
Att han sedan började med silversmide var lite av en slump. Han var nyskild och en kompis drog med honom på en kvällskurs. ”Det första jag gjorde var ett armband” minns han.
Men kompisen fick tennisarmbåge och slutade medan Niklas fortsatte ett par terminer till.
”Jag satte tidigt upp ett bord i vardagsrummet och började fila hemma på egen hand”.
I början jobbade han parallellt med filmuppdrag men efter några år släppte han filmjobben.
”Jag började sälja mina silversaker och filmjobben kändes bara som om de var i vägen. Jag var mätt på dem helt enkelt.”

Niklas Ejve blev medlem i Metallum, ett konstnärsägt galleri som fanns på Hornsgatan i Stockholm, och sedan i Konsthantverkarna i Stockholm. 2006 startade han verkstad och butik i Fattigstugan i Alskog på Gotland där han har öppet hela somrarna. Nu har han hållit på med silversmide i tjugofem år.
”Jag har alltid gjort det jag har velat. Man måste ha kul!"

Niklas Ejve är född 1958 och bor i Stockholm och på Gotland. Han har en mängd separat- och grupputställningar både i Sverige och utomlands bakom sig. Hans verk har köpts in av bl a Nationalmuseum och Statens Konstråd.
Se mer på www.ejve.se och www.instagram.com/niklasejve/

Bilderna:
Bronsskål med dubbla luckor, Ø 18 cm, höjd 11 cm. Foto Niklas Ejve.
Bronsskål med spröt, totalt Ø 24 cm. Skålens diameter 15 cm. Foto Niklas Ejve.
Patinerad bronsskål med inåt-taggar, Ø 15 cm, höjd 10 cm. Foto Niklas Ejve.